Mănăstirea Sihăstria Voronei din judeţul Botoşani şi-a ieri sărbătorit hramul, în prezența Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, a unui sobor numeros de preoți și diaconi și a unui număr mare de credincioși.
După citirea Evangheliei, Părintele Mitropolit a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură: „În această sfântă zi, ca bucuria Cerului și a pământului, vestită de sărbătoarea Bunei Vestiri, să dăinuie cât mai mult în sufletele noastre, se cuvine să ne îndreptăm privirea inimii noastre spre Maica Domnului, pentru a primi aceeași bucurie pe care a primit-o Ea. Pentru ca acest lucru să se întâmple, pentru a ne cuprinde bucuria Duhului Sfânt, ne este necesară, în primul rând, smerenia Maicii Domnului: «Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu,/ Că a căutat spre smerenia roabei Sale» - spune Fecioara Maria la întâlnirea cu Elisabeta. Totodată, ne trebuie răbdarea Maicii Domnului și puterea de răbdare întru suferință a Maicii Domnului: « Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi» - îi spune Simeon Maicii Domnului în Templu. Ne este necesar duhul ascultării , atât de adânc prezent în ființa Maicii Domnului: «Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!», - rostește Preasfânta Născătoare de Dumnezeu la momentul vestirii Arhanghelului Gavriil. Pentru ca bucuria Bunei Vestiri să ne cuprindă și pe noi ne este necesară rugăciunea Maicii Domnului, ne este necesară sensibilitatea Maicii Domnului, ne este necesar îndemnul Maicii Domnului care spune la nunta din Cana Galileii despre Mântuitorul: «Faceţi orice vă va spune El»”.
În cadrul slujbei arhierești a avut loc și o hirotonie întru ieromonah, cea a părintelui Timotei Cojocariu, iconomul mănăstirii.
La final, părintele Ghedeon Huţănaşu, starețul așezământului monahal a rostit o alocuțiune de mulțumire pentru împreuna-slujire și împreuna-rugăciune.
Între odoarele Mănăstirii Sihăstria Voronei se află Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de mână, o reprezentare unică în țară. Această icoană a fost realizată de pictorul Vladimir Machedon, care a început-o când avea 100 de ani. Din cauza sărăciei şi a izolării mănăstirii de lume, lucrarea a durat 15 ani, din 1861 până în 1876, în care pictorul a făcut mai multe drumuri pe jos, chiar şi iarna, la Muntele Athos, pentru a obţine materiale, fonduri şi culori. Tot aici se păstrează și moaștele Sfântului Cuvios Onufrie, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2005.