Pentru noi, acest program de master este cunoscut ca FCC și se rezumă la: timp petrecut cu folos, oameni de calitate, învățături folositoare pentru viața personală, familială cât și profesională, experiențe inedite și amintiri.
Disciplinele studiate au venit cu o perspectivă captivantă despre familia creștină din punct de vedere biblic, patristic, canonic și duhovnicesc, familia în marele religii ale lumii, și familia din perspectivă sociologică și asistență socială.
În cadrul masterului am întâlnit un mediu armonios, un colectiv prietenos și profesori pregătiți. Chiar dacă am trecut în varianta online, nimic nu ne-a împiedicat să legăm pretenii, să învățăm lucruri noi și să fim mai aproape de Dumnezeu.
Prin parcurgerea tuturor disciplinelor, ni s-au insuflat învățături despre cum să ne întemeiem o familie creștină, și cum să ducem o viață creștinească, armonioasă și plăcută lui Dumnezeu. Cadrele didactice nu au ezitat să ne prezinte și probleme contemporane cu care se confruntă unele familia astăzi, însă tot aceștia ne-au oferit și posibile soluții pentru depășirea problemelor. Pe parcursul celor doi ani am beneficiat și de un program de tutoriat fiind coordonați de către părintele dr. Roger Coresciuc.
În timpul studiilor am realizat și multe activități frumoase împreună, dintre aceastea voi aminti doar câteva: Participarea la Sf. Liturghie prilejuită de aniversarea IPS Teofan, vestirea Nașterii Domnului bătrânilor, vizionarea unui film, activități legate de marile sărbători creștine. Una dintre cele mai frumoase și rodnice activități a fost organizarea Simpozionului „Symposium Magistri. Familia creștină – Provocări și soluții duhovnicești”.
Festivitatea de final de an a avut ca scop atât celebrarea celor doi ani care tocmai s-au încheiat, manifestarea recunoștinței față cadrele didactice, care au lucrarea la formarea noastră, cât și întâlnirea față către față după mai bine de un an și câteva luni de când a debutat pandemia.
Acest moment unic și emoționant s-a împărțit în două etape. Prima etapă a fost săvârșirea unei slujbe de Te Deum la Capela Faculății de Teologie. La slujbă au participat pr. prof. Ioan C. Teșu, conf. dr. Carmen Gabriela Lăzăreanu și pr. dr. Liviu Petcu. La finalul slujbei pr. Ioan Cristinel Teșu a ținut un frumos cuvânt de felicitare și în același timp de încurajare, a adresat mulțumiri organizatorilor și ne-a asigurat de purtarea în rugăciune. De asemenea, a mai adus în atenție rolul acestui program master, apoi a vorbit despre nevoia de vocație la fiecare persoană, și despre importanța stătuinței în rugăciune.
Etapa a doua a evenimentului a avut loc la Colegiul „Sfântul Nicolae”, în Sala Românească. A fost premiat șeful de promoție și masteranzii, fiecare primind diplome și flori. Părinții profesori ne-au răsplătit oferindu-ne câte o carte. Colegii noștri Boțu Petronela și pr. Mihai Capșa au adresat un cuvât de mulțumire cadrelor universitare. Activitatea a continuat cu vizionarea unui videoclip ce a surprins toate amintirile adunate pe parcusul acestor doi ani și fiecare materie în parte.
Mărturisesc că evenimentul a fost unul reușit din toate punctele de vedere, am socializat, am depănat amintiri și ne-am propus proiecte de viitor. Nădăjduim să ne mai întâlnim și să ne îmbogățim unul din experiența altuia.
Recomandăm cu drag acest master tuturor celor care doresc să afle mai multe despre familia creștină, despre problemele cu care se confruntă ea astăzi precum și de remedii pe care le are la îndemână pentru a face față provocărilor. (Pușcașu Ionuț, Boțu Petronela)