Expoziția „Chipuri, icoane și cărți pentru suflet: moldoveni în Ucraina, ucraineni în Moldova. Mărturii de artă sacră - secolele XVI -XIX”, organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, va fi deschisă publicului din preajma Săptămânii Patimilor până la începerea Postului Adormirii Maicii Domnului, mai exact în perioada 14 aprilie - 14 august 2022.
La vernisajul expoziției, care a avut loc joi, 14 aprilie a.c., în Sala „Sinaxar” a Muzeului mitropolitan, a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, primarul Municipiului Iași Mihai Chirica, alături de membri ai comunității academice din Iași și București, reprezentanți ai instituțiilor locale, precum și refugiați ucraineni aflați în Iași sau alte orașe din România în această perioadă.
Chiar dacă nu suntem în inima războiului din Ucraina, acesta ne influențează pe toți, într-o formă sau alta. În primul rând, am constatat existența războiului nu atât din informațiile din presă, cât mai ales prin intermediul ucrainenilor care au venit în România, o mică parte rămânând aici, la noi. Înțeleg, din ultimele informații, că au venit în țara noastră aproximativ 750.000 de ucraineni, cei mai mulți doar în tranzit, plecând ulterior spre alte țări ale Europei. Văzându-i, am constatat prezența lor, lacrimile lor, nădejdea lor. Fiind prezent în muzeul Primăriei Iași acum câteva săptămâni, a răsărit acest gând al organizării, într-un domeniu mai puțin obișnuit, a unui fel de omagiu adus ucrainenilor, în mod general, și ucrainenilor aflați sub bombe, în mod special, precum și celor care ne-au pășit pragul. Această expoziție este dedicată lor în perspectivă istorică, politică și bisericească, pentru că Dumnezeu a rânduit ca această parte a României, Moldova, să le fie vecină. Putem spune că legăturile dintre locuitorii Moldovei și locuitorii Ucrainei de astăzi au fost chiar mai intense de-a lungul istoriei decât sunt acum. Avem un fel de perihoreză, întrepătrundere de sfințenie între regiunea noastră și Ucraina. Trei mari sfinți, pe care noi îi cinstim, au venit din Ucraina de astăzi: Sfântul Paisie Velicicovschi, Sfântul Onufrie de la Sihăstria Voronei și Sfântul Vasile de la Poiana Mărului. De cealaltă parte, trei sfinți moldoveni odihnesc în osemintele lor întru așteptarea Învierii în teritoriul de astăzi al Ucrainei: Sfânta Teodora de la Sihla, Sfântul Ierarh Petru Movilă și, bineînțeles, Sfântul Ierarh Dosoftei”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul adresat cu prilejul vernisajului.
Au mai rostit alocuțiuni primarul Mihai Chirica, părintele Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, părintele Cristian Muraru, directorul Centrului de Conservare și Restaurare a Patrimoniului de Artă Creștină „Resurrectio“ din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei - cel care s-a îngrijit de buna desfășurare a expoziției, dr. Cristina Mariana Cojocaru, asistent asociat la cursul „Iconografie comparată a artei medievale” la Universitatea Națională de Arte, București, Departamentul Conservare si Restaurare și asistent cercetător la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” - București, Departamentul de Artă și Arhitectură Medievală, ipodiacon Mihai Olteanu, curatorul expoziției. Translator în limba ucraineană a fost părintele Vladislav Nedelcu.
Expoziția expusă la Iași conține mai multe categorii de icoane, obiecte de cult, tablouri și materiale documentare, printre care icoane vechi realizate în centre de pictură aflate astăzi pe teritoriul Ucrainei (Kiev, Lvov etc.), icoane vechi din epoca în care spațiul rutean și Moldova erau în strânsă legătură, icoane vechi făcute de meșteri români (moldoveni) din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea, care preiau elemente din școlile de la Kiev (Lavra Pecerska) sau Lvov (Rutenia), icoane și obiecte liturgice din depozitul Muzeului mitropolitan sau din parohiile Arhiepiscopiei Iașilor care au legătură cu spațiul ucrainean, materiale documentare, publicații aparținând Bibliotecii „Dumitru Stăniloae” din Iași care prezintă relația istorică și artistică dintre cele două spații culturale - Moldova și Ucraina, tablouri din Palatul Mitropolitan etc.
Vizitarea expoziției este gratuită.