În cadrul evenimentului au prezentat părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie din Iași și prof. univ. dr. Nicoleta Melniciuc-Puica, cadru didactic al aceleiași facultăți. În cadrul expoziției au fost expuse icoane ale pictorilor români, precum Bogdan Bolotă, Marius-Ciprian Ghinescu, Iulian Balatan și alții.
Mai multe detalii cu privire la acest eveniment ne-a oferit prof. Nicoleta Melniciuc-Puica, unul din organizatorii acestui eveniment: „Este o inițiativă care are un motiv nefericit, și anume, trecerea la Domnul după o lungă suferință a bunului coleg, fost student și cofondator al Atelierului de iconografie Panselinos, Doroftei Vasile, care și-a dedicat întreaga viață studiului și promovării icoanei bizantine, înfrumusețând numeroase locașuri de cult spre slava lui Dumnezeu. Acest ilustru absolvet al secției Artă Sacră al Facultății de Teologie de la Iași a lucrat în atelierele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și în cele ale Patriarhiei Române. Evenimentul s-a dorit a fi o expoziție colectivă, care să adune pictori iconari consacrați din întreaga țară, sunt pictori valoroși din noua generație, iar în cadrul vernisajului sunt expuse în jur de 25 de lucrări cu tematică iconografică diversă. Sunt foști colegi ai domnului Vasile Doroftei dar și studenți ai facultății de teologie. Sunt icoane ale studenților și absolvenților, sunt lucrări ale celui pe care îl comemorăm, ce s-au păstrat în cadrul familiei. Având în vedere că domnul Vasile Doroftei a fost un pictor de excepție, am dorit ca expoziția să includă picturi de excepție, lucrări ce reprezintă iconografia românească actuală. Aș dori să invit toți iubitorii de frumos și de iconografie să viziteze această expoziție și totodată, să ajutăm familia greu încercată a pictorului Vasile Doroftei, care a rămas fără sprijin financiar, soția și cei patru copii.”
Expoziția se va putea vizita în perioada 3-21 mai 2018 la Muzeul Mitropolitan, intrarea fiind liberă. Fondurile obținute din vânzarea icoanelor vor fi folosite în scop caritabil.