Evenimente dedicate colindelor tradiționale la Parohia Toma Cozma din Iași

Arhiepiscopia Iașilor Decembrie 10, 2019

Anul acesta, la ediția a IV-a a Festivalului „E vremea colindelor!” vor concura elevi de la diferite instituții de învățământ ieșene. Activitatea s-a desfășurat până în prezent, la nivel local, în satul Ruginoasa, timp de trei ediții, coordonat fiind de prof. Ana-Maria Bodai, prof. Maria Nicoleta Rotariu de la Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza Ruginoasa” și prof. Marinela Ursache de la Școala Profesională Tătăruși, în pateneriat cu părintele paroh Nicușor Olariu de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Ruginoasa și părintele Petru Ursache de la Biserica „Sfântul Nicolae”- Tătăruși.

„Scopul acestui tip de concurs este acela de a încuraja și implica tânăra generație în păstrarea, transmiterea, promovarea și conservarea colindelor autentice cu valoare artistică, precum și de a favoriza un schimb de experiență între comunitățile din zona municipiului Iași. În acest an, ediția a IV-a a festivalului-concurs va avea onoarea de a fi găzduită de  Biserica Toma Cozma din Iași. Adresăm cu această ocazie, mulțumirile noastre părintelui paroh Mihai Mărgineanu”, a declarat Ana-Maria Bodai, profesor de religie și unul dintre coordonatorii proiectului. 

„Am primit cu drag propunerea și am semnat acordul de parteneriat cu Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Ruginoasa pentru a oferi organizatorilor spațiul adecvat și a asigura logistica pentru desfășurarea acestui concurs, cu încredințarea că va permite o mai bună popularizare, cunoaștere și aprofundare a bogatului tezaur de cântări și manifestări cu care românii din această zonă a țării înfrumusețează sărbătoarea Nașterii Domnului. Concursul îi va așeza în lumina reflectoarelor pe micuții colindători veniți din mediul rural, unde colindele și-au redobândit meritatul loc de frunte între tradițiile populare, dar deopotrivă și pe copiii din ambientul urban, unde cântarea colindelor a devenit un mod de a spori comuniunea și bucuria în spațiul social”, a afirmat părintele Mihai Mărgineanu de la Biserica Toma Cozma din Iași.

Comisia de jurizare va fi compusă din membri avizați în domeniul muzicii bisericești, asigurând obiectivitatea și transparența impusă de regulamentul proiectului educațional.

Curs gratuit de colinde la Biserica Toma Cozma din Iaşi, ediția a XVI-a

Și în acest an, alături de celelalte activităţi culturale aflate în desfăşurare, la Parohia Toma Cozma s-a reluat cursul gratuit de colinde. Acesta este adresat copiilor și tinerilor de toate vârstele, având ca formator pe Ionuț Andrei Bodai, teolog și cântăreț la Biserica Toma Cozma.

„Cu inimi pline de bucurie ne-am întâlnit și anul acesta pentru a învăța, aprofunda și pentru a transmite mai departe tinerilor colindele tradiționale, vestind astfel Nașterea Domnului. Este poate perioada cea mai frumoasă a anului, care ne îndeamnă să ne amintim ce înseamnă cu adevărat această sărbătoare, cu atât mai mult cu cât în fiecare dintre noi cred că există un moment al copilăriei care ne-a rămas adânc în suflet, un crâmpei de amintire ce ne umple de bunătate și de dragoste”, a relatat Ionuț Andrei Bodai, coordonatorul colindătorilor.

„Colindul sfânt și bun ne umple de bucurie casele și inimile la marea sărbătoare a Nașterii Domnului. E modul prin care ne împărtășim trăirea creștină, înțelesurile tainice și emoția revederii cu copiii noștri, pe care îi vedem ca «frați» ai Pruncului Iisus. Ceea ce urmărim prin acest curs gratuit de colinde, adresat deopotrivă copiilor, dar și părinților, este să promovăm frumusețea sărbătorii trăite în ambientul familiei, în mijlocul căreia coboară Domnul Hristos și Maica Sfântă, îngerii, păstorii și magii, sporind lumina din priviri și seninul de pe chipuri”, a afirmat părintele paroh Mihai Mărgineanu.

„Este un timp al bucuriei, în care ne pregătim și în care ne dorim ca tinerii, copiii, dar și familiile acestora să îl trăiască autentic. Acesta este scopul central al acestor manifestări: transmiterea mai departe a bucuriei trăirii credinței și tradițiilor noastre strămoșești. Personal, îndrăgesc foarte mult un colind cu ale sale versuri, care mă înveselesc: «Dacă-n fiecare zi, Crăciunul ar veni, Mai buni poate am fi». Aceasta doresc și eu tuturor!”, a specificat Vasilica Onofrei, voluntar, specialist în relații publice.

Cursul gratuit de învăţare a colindelor se va încheia cu tradiţionalul concert de colinde intitulat  ”Să ne bucurăm de Domnul!”, susținut de cursanți,  joi, 19 decembrie, ora 18.00, la Biserica Toma Cozma. Intrarea va fi liberă pentru publicul larg.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri