Biserica din firava localitate de lângă Hârlău a devenit neîncăpătoare în cea de-a III-a Duminică din Postul Sfintelor Paști, zeci de credincioși participând la sfintele slujbe oficiate de Părintele Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul, dimpreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi. După întâmpinarea ierarhului de către autoritățile locale și clerici, cei prezenți s-au adunat în sfântul locaș pentru a lua parte la Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. După ce prunca Anastasia Sofia, fiica familiei părintelui Andrei Gheorghe Huțanu, a primit „haina cea luminoasă” în cadrul Sfintei Liturghii, credincioșii au luat parte și la momentul hirotonirii tatălui ei, noul preot care va păstori de astăzi comunitatea din Valea Racului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de tineri psalți, membri ai corurilor „Melos Paisian” și „Sfântul Ioan Damaschin” de la Biserica „Sfântul Sava” din Iași, dirijat de Amfian Cazac.
După îmbrăcarea noului cleric cu veșmintele specifice treptei preoțești și prezentarea lui credincioșilor din biserică, Preasfinția Sa a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a afirmat că Sfânta Cruce reprezintă o icoană a jertfei Mântuitorului Iisus Hristos:
Prin Sfânta Cruce înțelegem că orice reprezentare a Crucii, făcută cu cinstire, devine icoană a jertfei lui Hristos și este o legătură nedezlegată între Hristos și Crucea Sa. Crucea devine putere și pecetluire a unui adevăr pe care-L face în numele Domnului Hristos. De aceea, atunci când în sufletul nostru hotărâm ceva important înaintea lui Dumnezeu sau când vrem să dăm o mai mare putere cuvântului nostru, ne pecetluim cu semnul Sfintei Cruci ca un legământ că în numele lui Dumnezeu am făcut acestea și că suntem conștienți de jertfa lui Dumnezeu, care ne cheamă să trăim responsabil orice cuvânt al nostru și viața noastră. În Biserică suntem chemați să înnoim acest legământ, pentru că vedem și în timpul nostru, dar vedem că fiecare timp și-a avut ispitele lui. Lumea a trecut prin multe traume, războaie, foamete și cutremur, dar în toate pe care le trăim, Dumnezeu are putere și știe cum să ocrotească pe cei ce cred în El. Viața omului unit cu Dumnezeu nu trebuie să mai stea sub semnul fricii, ci să stea sub semnul fricii de Dumnezeu, adică a atenției de a nu mai scoate cu ușurință cuvânt rău, cuvânt necercetat, neadeverit.
Spre final, fostul paroh, părintele Ionuț Ungureanu, precum și noul preot, părintele Andrei Gheorghe Huțanu, au rostit o scurtă alocuțiune în care i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru toată binecuvântarea revărsată de-a lungul timpului, precum și Preasfințitului Părinte Episcop-vicar pentru slujirea sa în această parohie și pentru oferirea harului preoției noului paroh care va avea grijă de credincioșii din Valea Racului.
Locașul de cult, târnosit în 2020 de Părintele Mitropolit Teofan
Parohia Valea Racului a fost înființată în anul 2006 și aparține de comuna Cotnari din județul Iași. Ea numără în jur de 80 de familii, iar sfințirea Bisericii „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful”, care a avut loc în data de 5 iulie 2020, a reprezentat încununarea tuturor eforturilor depuse de comunitatea parohială. Piatra de temelie a sfântului locaș a fost pusă în 2006 de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, iar lucrările de construcție au început în anul 2009. Pictura a fost realizată în tehnica frescă de pictorul Victor Toma. Pentru jertfa și strădania de care a dat dovadă, preotul paroh de atunci, părintele Ionuț Ungureanu, a fost hirotesit de Părintele Mitropolit întru iconom stavrofor, primind brâul roșu, bedernița și crucea pectorală.
Vă invităm să vizionați și:
(Video) PS Nichifor Botoșăneanul: „Sfânta Cruce este icoana jertfei Mântuitorului Hristos”
(Video) Liturghie baptismală și hirotonie de preot la Parohia Valea Racului