Înainte de a afla ce conține pachetul de evaluare post-Covid Cardiologie, spuneți-ne de ce este necesară o evaluare cardiologică post-Covid?
Infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate afecta mai multe organe și sisteme ale corpului, indiferent de severitatea manifestărilor ei clinice. Astfel, chiar și pacienții care au suferit forme ușoare ale bolii, pot avea afectare cardiacă, la mai multe săptămâni după testul negativ. Trebuie să stiti că poate să apară, fie în timpul îmbolnăvirii la acele persoane care se știu cu afecțiuni cardiovasculare, fie poate să apară la persoanele sănătoase. Important de reținut că netratată sau neevaluată corespunzător, afectarea cardiacă poate produce consecințe grave, ba chiar se poate agrava în perioada post-Covid.
Ce complicații de natură cardiacă ar putea genera Covid-19?
Miocardita, pericardita (inflamații ale mușchiului inimii, ale foiței ce învelește mușchiul inimii), dereglarea tensiunii arteriale, ineficiența schemei de medicație hipotensoare preexistente Covid, hipertensiunea pulmonară datorită trombilor (cheagurilor de sânge) din arterele pulmonare, cardiopatia ischemică și infarctul de miocard sunt complicații care pot apărea în timpul infecției cu SARS-COV-2 și cu consecințe după vindecare, traduse prin oboseală, sufocare, palpitații, dureri în piept.
Ce ar trebui să facă pacienții cu afecțiuni cardiac după ce au trecut prin boală?
Toate persoanele ar trebui să facă o evaluare a stării de sănătate după ce au trecut prin boală, dar mai ales persoanele care se știu cu boli cardiace le recomand să se prezinte la medicul cardiolog pentru o evaluare cardiologică dupa vindecare.
Spuneam mai devreme că Spitalul Providența pune la discpoziția pacienților un pachet de evaluare post-Covid pentru specializarea Cardiologie, ce investigații presupune acesta?
Toate informațiile legate de acest pachet le găsiți în afișul de mai sus.
Vă reamintim că, pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232 241 271 / 0730 230 030 / 0745 375 427(mesaj pe Whatsapp).
Interviul în format AUDIO îl puteți asculta aici
Mai multe găsiți și pe pagina de facebook a Spitalului Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.