Concursul este organizat de Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Buzău și Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.
Tema acestei ediții: „Rugăciunea – aripă spre Cer”, i-a sensibilizat pe copii, astfel încât peste 13.000 de copilași, din întreaga lume, s-au unit în rugăciune pentru pace și pentru înmulțirea dragostei dintre oameni.
Pentru cei din Parohia „Înălțarea Domnului”, Protopopiatul Pașcani, acest eveniment a constituit un moment deosebit, de înălțare sufletească, întrucât a unit în rugăciune, în timpul Sfintei Liturghii, alături de credincioși ai parohiei, peste 40 de elevi de la Liceul Tehnologic Economic „Nicolae Iorga”, însoțiți de părinții lor.
Premierea elevilor a avut loc la finalul Sfintei Liturghii, în prezența preoților: Marius Ionuț Tabarcea, Leonardo Ioan Atudorei, Vasile Tanasă și a profesorului de religie, Maria Osoianu.
Evenimentul a început cu un frumos cuvânt de învățătură, rostit de părintele Leonardo Ioan Atudorei, în care a subliniat importanța colaborării dintre Biserică și Școală:
„Premierea elevilor în Sfânta Biserică este un moment binecuvântat de Dumnezeu, pentru că ani întregi biserica a fost lăsată la o parte de procesul de învățământ, uitând că marii învățători ai lumii tot de aici din biserică sunt și biserica are un rol hotărâtor de-a lungul timpului, în educarea și luminarea omului. Rugăciunile pe care le-ați alcătuit în cadrul concursului arată că, indiferent de vârstă, rugăciunea este starea firească a omului.”
În continuare, părintele Marius Ionuț Tabarcea le-a vorbit copiilor despre rugăciune, ca modalitate de vorbire directă cu Dumnezeu, insistând pe latura practică a rugăciunii particulare, făcută de copii în familie:
„Rugăciunea este modul nostru în care comunicăm cu Dumnezeu. Iar rugăciunile alcătuite de către voi exprimă starea sufletelor noastre din momentul în care le-am făcut. Ele arată exprimarea în scris a unui gând pe care-l avem și pe care-l împărtășim lui Dumnezeu.”
Marea bucurie a acestui eveniment a constituit-o citirea rugăciunilor compuse de elevi, în fața Sfântului Altar, încununată de primirea Sfintei Împărtășanii, de către elevii care s-au pregătit prin Spovedanie, rugăciune și post.
Considerăm că evenimentul a constituit un adevărat moment de mărturisire a lui Hristos, prin rugăciunile sincere ale acestor suflete nevinovate de copii, dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate, și Dumnezeu, în marea Sa iubire de oameni, ne va rândui toate cele necesare pentru creșterea duhovnicească în acest urcuș spre Sărbătoarea Învierii Domnului.
(Prof. Maria Osoianu, Liceul Tehnologic Economic „Nicolae Iorga”, Pașcani. )