În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a afirmat că această perioadă în care se află Biserica noastră ne pregătește să înțelegem Taina Întrupării Mântuitorului Hristos:
Biserica ne pregătește, prin cântarea slujbei, să înțelegem Taina cea mare a Întrupării Fiului lui Dumnezeu, și chemarea pe care o avem în ajunul acestui mare praznic, să înțelegem că Dumnezeu vrea să îl cunoaștem, vrea să ni se împărtășească. Să înțelegem că Dumnezeu este cel la care apelăm când avem nevoie de chivernisirea vieții. Viața noastră înseamnă să-l cunoaștem pe Dumnezeu și să ne întâlnim cu El, de aceea Domnul spune Apostolilor că „Aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis”. Suntem într-o perioadă de înainte-prăznuire în care colindătorii ce ies din biserică, spre casele oamenilor, lărgesc această slujbă liturgică în tot universul, după cu Domnul S-a descoperit, nu atât celor ce păreau pregătiți: cărturari, farisei și înțelepți ai popoarelor, ci S-a descoperit păstorilor cu inimă curată care au glas de înger, S-a descoperit magilor care căutau să înțeleagă din mersul stelelor tainele creației, și au văzut lucru neobișnuit că steaua luminoasă nu mergea precum celelalte, și au pornit după ea, înțelegând taina care se întâmpla, înțelegând că universul are un Creator, care ne-a învățat să-l numim Tată. Nu „Dumnezeul nostru”, deși este, nu „Stăpânul nostru”, deși este, ci Tată, ca să înțelegem cât de apropiat ni se face și cu câtă dragoste privește spre noi, pentru că mama și tatăl cunosc sufletul pruncului dinainte de a putea vorbi și cunosc ce ne voie are. Tot astfel și Dumnezeu cunoaște nevoile și dorurile noastre cele mai adânci, și pentru aceasta, Nașterea Domnului este praznic de cinste, pentru că Dumnezeu se face apropiat nouă.
Alături de Părintele Episcop-vicar au mai slujit părintele Florin Călugăru, protopop de Iași I, clerici din zonă, precum și părintele paroh Teodor Zugravu. La finalul slujbei, părintele paroh i-a dăruit PS Nichifor Botoșăneanul în semn de mulțumire o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul comunității parohiale, iar după ce credincioșii au fost binecuvântați de ierarh, cei prezenți au participat și la slujba de binecuvântare a unei troițe, ridicată în memoria eroilor și a veteranilor proboteni din cele două războaie mondiale, dar și la sfințirea clopotului parohiei.