Cu prilejul împlinirii a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România, cei doi ierarhi ai Bisericii noastre au săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Bârnova, unde este înmormântat Ion C. Inculeț, președintele Sfatului Țării al Basarabiei. În fiecare an, la data de 27 martie aniversăm Unirea Basarabiei cu „mama sa, România”, votată în 1918 de către Sfatul Țării, act istoric fundamental în perspectiva realizării Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
La Liturghia Sfântului Vasile cel Mare au mai slujit părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele protopop de Iași II, Marius Daniel Profir, părintele protopop de Iași III, Mihail Roșu, părintele Neculai Dorneanu, inspector eparhial al Sectorului de Misiune, precum și parohul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Bârnova, Adrian Albet. Răspunsurile la strană au fost date de tinerii din asociațiile ATOR și ASCOR Iași, dirijați de Dan Dumitru Zăhărescu.
Pornind de la textul Evangheliei din această duminică, ierarhul a explicat celor prezenți de ce omul purtător de cruce este un om liber:
„Un cuvânt din vechime, rostit de un părinte, Marcu, din Pateric, glăsuiește: «Legea libertății în desăvârșirea ei, în crucea lui Hristos se ascunde», arătând prin aceasta că omul purtător de cruce este un om liber. Ce înseamnă a fi purtător de cruce și om liber? Omul care își înfrânge dorința de a îl domina pe celălalt cu orice preț, omul acesta este un purtător de cruce și prin urmare un om liber. Omul care se luptă să-și înfrângă conștiința superiorității personale, a vredniciei proprii în fața inferiorității și nevredniciei celorlalți, un om ca acesta este purtător de cruce și prin urmare un om liber. Un om care înfrânge în sine dorința de răzbunare față de cel care a făcut un lucru rău, un om ca acesta este purtător de cruce și prin urmare un om liber. Un om care își înfrânge iubirea de sine – «rădăcinea tuturor relelor», spune Sfântul Maxim Mărturisitorul – un om ca acela este purtător de cruce și un om liber. Un om purtător de cruce este paradoxal rob al lui Dumnezeu, adică om liber. A fi rob înseamnă a purta o cruce, dar a fi rob al lui Dumnezeu, este cea mai înaltă demnitate la care poate să ajungă un om”.
Ca un fapt inedit, având în vedere că a fost pentru prima dată când Episcopul de Bălți a slujit la Bârnova, potrivit unei frumoase tradiții pe care a început-o acum câțiva ani, Preasfințitul Antonie a oferit preotului paroh și comunității o candelă a unității neamului românesc, ca amintire a slujirii Preasfinției Sale și ca semn al rugăciunii pe care trebuie să o înalțe la Dumnezeu pentru poporul român.
După ce a relatat pe scurt evenimentele care au avut loc înaintea semnării Actului de Unire din 1918, Părintele Episcop a îndemnat în alocuțiunea rostită la final să ne rugăm pentru unitatea poporului român:
„Să continuăm rugăciunea pentru unitatea neamului românesc. Fiecare în parte, în rugăciunile particulare, preoții, monahii, tot poporul să se roage pentru că suntem convinși că dacă rugăciunea va fi mai multă, într-o bună zi, Dumnezeu ne va binecuvânta să ne bucurăm cu toții de o altă zi de 27 martie. Pentru noi, unirea înseamnă putere, înseamnă lumină, înseamnă prosperitate. Și invers, starea de dezbinare înseamnă slăbiciune, înseamnă întuneric, înseamnă sărăcie. Așadar, vom fi bogați dacă vom fi uniți”.
În încheiere, după slujba de pomenire a lui Ion C. Inculeț și a familiei sale, săvârșită la mormântul din incinta ctitoriei sale – Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, militarii Garnizoanei din Iași, împreună cu oficialitățile prezente la eveniment, au depus coroane de flori la statuia semnatarului Unirii.
Un an de la înfrățirea Iașului cu Cahul, 104 ani de la Unirea Moldovei cu România
Anul trecut, la Primăria Iași a avut loc semnarea acordului de înfrățire între municipiile Iași și Cahul. Documentul a fost semnat de primarul orașului, Mihai Chirica, şi de omologul său, Nicolae Dandiș. La momentul festiv au fost prezenţi Părintele Mitropolit Teofan şi Părintele Episcop Veniamin al Basarabiei de Sud. Înfrățirea celor două orașe a fost aprobată de Ministerul Român al Afacerilor Externe și de către Consiliul Local Iași, prin Hotărârea nr. 137/27 aprilie 2020.
Vă invităm să vizionați și: