„Domnul Hristos le-a redat oamenilor, prin Învierea Sa, libertatea“

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 21, 2017   Autor: Tudorel Rusu

Slujba Utreniei şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie au avut loc pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

„Învierea Domnului Hristos este bucuria, este viaţa, este lumina şi nădejdea lumii. De ce? Pentru că Domnul Hristos le-a redat oamenilor, prin Învierea Sa, lucrul cel mai scump şi cel mai preţios: libertatea. Domnul Hristos a spus: Dacă veţi rămâne în cuvântul Meu, veţi fi ucenicii Mei, şi, fiind ucenicii Mei, veţi cunoaşte adevărul. Şi subliniază Domnul Hristos în continuare: Iar adevărul vă va face liberi. Iar dacă Eu, Domnul, vă voi face pe voi liberi, cu adevărat liberi veţi fi“, a subliniat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în cuvântul de învăţătură.

Începând din noaptea Sfintelor Paşti şi până la Înălţarea Domnului, credincioşii mărturisesc bucuria pascală, salutându-se prin cuvintele „Hristos a înviat! - Adevărat a înviat!“.

Sărbătoarea Sfintelor Paşti a început în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor în momentul în care protoiereii, stareţii şi preoţii acestei eparhii au primit Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim. Delegaţia care a adus focul sfânt a fost întâmpinată pe aeroportul sucevean de însuşi IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, precum şi de numeroase persoane, clerici şi mireni. Din mâna Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen şi prin intermediul părinţilor protoierei, părinţi stareţi şi preoţi parohi, Sfânta Lumină a ajuns la toată suflarea creştin-ortodoxă a Bucovinei.

În Municipiul Suceava, numeroşi credincioşi au fost prezenţi la slujba Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou“. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor,  înconjurat de soborul de preoţi, diaconi şi întreaga obşte de călugări a mănăstirii, răspunsurile la strană fiind date de corul mixt. Evenimentul liturgic s-a desfăşurat pe o scenă împodobită în incinta aşezământului. La final, momentul sfinţirii coşurilor pline de ouă şi pască şi primirea bucăţelelor de prescură denumite „Paşti“ au întregit sentimentul de sărbătoare.

Dimineaţa zilei de 16 aprilie a făcut ca oraşul Roman să adune la slujba Învierii câteva mii de credincioşi care au venit pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată pe o scenă special amenajată în curtea catedralei ,,Sfânta Cuviasă Parascheva“, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Anul acesta, Sfânta Lumina a fost adusă de la Bucureşti de către o delegaţie a Eparhiei, condusă de arhim. Serafim Huzdup, consilier eparhial, fiind apoi oferită preoţilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Sărbătoarea a continuat cu partea numită Canonul Învierii Domnului, cu o procesiune în jurul Catedralei şi apoi cu oficierea Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, de către Înaltpreasfinţia Sa împreună cu soborul preoţilor şi diaconilor slujitori. În cadrul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, foarte mulţi dintre cei prezenţi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. La final, aşa cum s-a îndătinat obiceiul, toţi credincioşii prezenţi la Dumnezeiasca Liturghie au primit ouă roşii, pască şi cozonac, salutând ierarhul, aşa cum este tradiţia pascală, cu urarea creştină „Hristos a înviat!“, tot acum fiind citită şi scrisoarea pastorală, alcătuită de către Arhipăstorul Ioachim pentru aceste evenimente profund duhovniceşti. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Paraschevi“ a Catedralei Arhiepiscopale, care, cu pregătirea şi profesionalismul de care dau dovadă de fiecare dată, a încununat slujba Învierii cu cântările speciale ale acestor zile de lumină şi har.

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos a fost sărbătorită de credincioşii din Episcopia Huşilor prin participarea la slujbele oficiate în biserici şi mănăstiri, primind şi în acest an Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. La Catedrala Episcopală din Huşi, Sfânta Liturghie din noaptea de Paşti a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor.

Momente deosebite în noaptea de Înviere au fost şi la Biserica „Sfântul Ilie“ din Botoşani, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. La finalul slujbei Învierii, ierarhul a citit rugăciunea de binecuvântare a bucatelor tradiţionale aduse de către credincioşi. (Tudorel Rusu, Pr. Daniel Marari)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri