Din soborul slujitor a făcut parte pr. Toma Gradinaciuc, protoiereul Protopopiatului Iași 1, alături de slujitorii Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” - pr. paroh Gheorghe Manole și pr. Ștefan Constantin. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de teologi.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a arătat că milostenia stă la baza iubirii față de Dumnezeu și față de semeni: „Un om zgârcit nu are sufletul fecioară. Un om atașat exclusiv sieși, chiar dacă este curat în trupul său, nu poate avea sufletul fecioară curată. Fără candela milosteniei aprinsă, un suflet nu poate fi fecioară. Dacă omul nu are darul iubirii față de Dumnezeu și față de semeni, care se arată prin milostenie, oricâte metanii ar face, oricâte rugăciuni ar înălța și oricât de mult ar predica cuvântul, el rămîne afară, la fel ca fecioarele fără untdelemnul milosteniei, care au primit din partea Mirelui cuvântul «Nu vă cunosc pe voi»”.
Deniile sunt slujbe de dimineaţă care se săvârşesc în seara zilei precedente, ca o formă de priveghere prelungită a zilei. În cadrul Deniilor din Săptămâna Patimilor sunt rememorate ultimele zile din viaţa pământească a Mântuitorului, respectiv prinderea, judecarea, răstignirea şi îngroparea.