Preoți din protopopiatele Piatra-Neamţ şi Roznov, majoritatea fiind cei desemnaţi să susţină cateheze demonstrative în cercurile pastorale în următoarele două luni, au luat parte la un curs de perfecționare organizat pe trei paliere: introductivă, practică şi metodică.
După introducerea părintelui Bogdan Racu, inspector pentru Învăţământ şi Cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, preoții Ştefan Zaharia şi Camelian Liviu Gurbet, coordonatorii birourilor pentru cateheză din cele două protopopiate, au susţinut cateheza „Cum trebuie să mă rog”. Cateheza a avut un conținut clar, cu problematizări pe texte și materiale media, dialogul având rolul descoperirii mesajului oferit de tema propusă, pe baza căruia s-au formulat direcții pentru catehizarea parohială și concluzii care propun preoților participanți idei aplicabile la nivelul fiecărei comunități. Întâlnirea a continuat prin completarea unei fișe de observație a catehezei și cu prezentarea proiectelor de cateheză demonstrativă.
Participanţilor li s-au prezentat și o listă bibliografică, parte dintre cărți fiind expuse la acest curs.
Mărturii şi impresii ale participanţilor:
Preot Septimius Constantin Cazan, parohia Mărăței II Piatra-Neamț: Am avut prilejul de a descoperi noi tipologii catehetice și abordări ușor diferite față de ceea ce punem în practică în parohii, fiindcă atenția catehetului nu este neapărat pe conținut ci mai ales pe participant. Cateheza propusă la acest curs de perfecționare s-a clădit pe diferitele nevoi de cunoaștere pe care le aveam înainte de întâlnire și a folosit, alături de materialul pregătit, experiențele fiecărui participant. Merg în parohie cu gândul de a implementa măcar una dintre ideile formulate la curs, cu nădejdea că lucrarea noastră va reuși să ofere credincioșilor ce participă la cateheze un plus de cunoaștere și o mai ușoară așezare în viețile lor a învățăturilor de credință.
Preot Dumitru Andron, parohia Negritești: Am fost prezent pentru a doua oară la un curs legat de activitatea catehetică organizat de Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor și am sesizat o organizare mai atentă a materialelor, cu dezbateri pe idei, cu obiective clare și concluzii concise, care vin în întâmpinarea gândurilor noastre. Întâlnirea a avut pe întreg parcursul ei metode și mijloace de descoperire și clarificare a actului catehetic propus de părintele inspector Bogdan Racu și de către cei doi părinți coordonatori. A fost un curs care a oferit atât reiterarea unor idei cunoscute cât și noi perspective.
(Pr. Ștefan Zaharia)