Cum să te formezi pe tine însuţi pentru ca apoi să poţi forma pe altcineva?

Arhiepiscopia Iașilor Martie 1, 2017

Informaţiile din conţinutul sesiunilor au fost prezentate prin îmbinarea teologiei Sfinţilor Părinţi cu neuroştiinţele, astfel încât, până la finalul trainingului, fiecare participant a aflat importante cunoştinţe despre sine în raport cu celălalt, despre relaţiile vii, despre modul de gândire al persoanei umane pe etape de vârstă, despre temeri şi riscuri, despre diferenţa dintre nevoi şi dorinţe, despre reguli şi consecinţe, despre programe pentru activităţi cu tinerii etc. Totul a fost argumentat cu exemple scripturistice, patristice, dar şi cu exemple cotidiene, unele extrase din activitatea corporaţiilor şi a societăţii în general.

Argumentând faptul că în adolescenţă tinerii se pregătesc să se separe de familia copilăriei şi să îşi facă propria familie - prin aceasta împlinindu-şi nevoia de a realiza totul în chip personal, contestând chiar tradiţia şi credinţa şi născând pseudovalori -, domnul Cristian Neguţ arată că atunci când tinerii, în această „mişcare“ de independenţă, par că lovesc în Biserică, de fapt ei îi probează şi constată rezistenţa şi, în final, vor să facă şi ei parte din această „Cetate tare“. În timp ce lovesc zidul cu „ciocanul“, de pe pereţi cad doar superstiţiile, artificiile, părerile firave care au fost aşezate în timpul lor de adulţi, însă ele nu reprezintă dogmele şi canoanele Bisericii; în felul acesta, tinerii primesc Biserica curată, cu toate valorile ei strămoşeşti.

Înţelegând necesitatea şi importanţa unei lucrări mai bine organizate cu tinerii, preoţii participanţi şi-au arătat bucuria şi mulţumirea că au participat la acest training şi şi-au manifestat dorinţa de a aprofunda şi a pune în practică cele învăţate.

Organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei, prin Sectorul de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, coordonat de părintele consilier Nicodim Petre, trainingul „Preotul şi tinerii“ a reprezentat pentru participanţi o deschidere necesară către astfel de activităţi cu tinerii bazate pe o mai bună înţelegere a lor, pe dobândirea abilităţilor de comunicare corectă şi pe interactivitate. (Pr. Ioan-Aurel Stoleru, Parohia Orzeni, Protopopiatul 2 Iaşi)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri