Aflate într-o simbioză perfectă în istoria milenară a poporului nostru, credința și tradiția au reprezentat tema centrală a programului artistic pregătit cu măiestrie de către elevii și dascălii școlii. Programul a debutat în sala de festivități Mihai Eminescu, printr-un concert de colinde susținut de către membrii corului „Victor Ojog”, dirijat de către pr. prof. Marius Gabriel Brumă, care condus auditoriul la peștera din Betleem. Crăciunul, ca sărbătoare a familiei, a fost prezentat prin punerea în scenă a piesei de teatru Glasul inimii, o dramatizare despre credință, familie și iubire adevărată. Coordonați de către doamna profesor Mihaela Toma, elevii care au interpretat sceneta au prezentat povestea Măriucăi, o tânără dornică de a-și întemeia o familie de sărbători.
Într-un moment în care familia și societatea îi cer să-și aleagă un partener, Măriuca trebuie să hotărască între un tânăr puternic, altul inteligent și un seminarist modest, dar plin de credință și blândețe. Alegerea finală, surprinzătoare pentru unii, evidențiază faptul că iubirea adevărată nu se bazează pe aparențe sau pe trăsături materiale, ci pe armonia sufletelor și pe valorile comune.
Mesajul transmis este unul profund: în viață, cele mai importante alegeri nu trebuie să fie ghidate de superficialitate sau presiuni exterioare, ci de autenticitate, liniște sufletească și credință. Familia joacă un rol central, fiind locul unde găsim sprijin, sfaturi și iubire necondiționată, iar Crăciunul devine momentul perfect pentru a reflecta asupra acestor lucruri.
Ca o continuare a atmosferei din piesa de teatru, așa cum e îndătinat în străvechea școală de sub streașina Mănăstirii Neamț, elevii claselor a XII-a au prezentat un complex moment artistic prin care au scos în evidență tradițiile autentice ce înveșmântează sărbătoarea Nașterii Domnului dar și începutul Anului Nou.
Păstrarea patrimoniului cultural ancestral a fost miezul programului susținut de elevii claselor terminale, coordonați de către prof. Ana Maria Tanasă și Oana Grădinaru.
Tradițiile prilejuite de Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos și ale Anului Nou antrenează în ele caracterul bunului creștin „flămând după Dumnezeu”, așa cum frumos glăsuiește un colind, dar și costumul popular - oglindă a creației divine, văzută prin ochiul meșterului popular, și bucuria transmisă prin jocul scenic.
După ce au adus în fața auditoriului un autentic colind maramureșean, elevii claselor a XII-a au adresat o urătură, cu un puternic mesaj creștin, profesorilor, colegilor mai mici, părinților și personalului auxiliar. În ritmul tobelor și al tradiționalului buhai, elevii au prezentat apoi Jocul caprei, și Sorcova, reușind astfel să transmită celor prezenți câte un licăr din bucuria și trăirea lor sufletească.
Ca un răspuns la osteneala elevilor, care au pregătit acest frumos, autentic și emoționant program artistic, dascălii și-au exprimat aprecierea și prețuirea, colindându-i, prin tradiționalul colind „O, ce veste minunată!”.
La finalul activității, domnul inspector Mihai Giosan, prezent la eveniment, a felicitat elevii și dascălii implicați, subliniind importanța păstrării acestor obiceiuri, definitorii pentru etosul poporului nostru. De asemenea, părintele director Viorel Laiu, după ce și-a exprimat gratitudinea pentru implicarea pilduitoare în păstrarea și promovarea tradiției autentice, a îndemnat elevii să ducă acasă, în familii, în parohiile și comunitățile din care provin, în acord de colind, măcar o fărâmă din bucuria resimțită cu prilejul serbării de la seminar. (prof. Mirel Gălușcă)