Credincioșii din Buruienești au, începând de astăzi, un nou locaș de închinare

Arhiepiscopia Iașilor Octombrie 1, 2023   Autor: Mihail Vrăjitoru

Mulțime de credincioși din zonă s-au adunat în rugăciune duminică dimineață la Parohia Buruienești pentru a participa la slujba de sfințire a Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. 

După citirea pasajelor scripturistice specifice slujbei de târnosire, soborul slujitor a înconjurat biserica, binecuvântând zidurile locașului cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. În continuare, Părintele Mitropolit Teofan, alături de preoții prezenți s-au îndreptat spre Sfântul Altar, unde potrivit rânduielilor bisericești a fost târnosită și pecetluită Sfânta Masă.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în aer liber pe un podium special amenajat în aproprierea locașului de cult.

În cadrul slujbei, IPS Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care le-a vorbit celor prezenți despre Maica Domnului, ca apărătoare a noastră:

Sfânta Fecioară este numită turn, este numită cetate. Și turnul și cetatea, altădată, erau elemente de apărare pentru cei care erau atacați. Maica Domnului ne este turn, ne este cetate, sub omoforul ei alergăm, pentru ca valurile și ispitele lumii, chiar dacă bat în noi, să bată ca într-un turn care nu se clatină, ca într-o cetate cu ziduri puternice, turnul și zidurile fiind rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu. Spre ea să alergăm, spre ea să tindem, spre ea să avem inima, gândul nostru să se îndrepte spre ea, pentru că mare putere are în fața lui Dumnezeu să ne ocrotească în încercările de tot felul care vin asupra noastră.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, IPS Teofan a hirotonit în treapta de diacon pe teologul Manuel Popa.

Spre finalul Sfintei Liturghii, drept recunoștință pentru activitatea deosebită desfășurată în parohie, dar și pentru lucrările de zidire a actualei biserici, părintele Mircea Ghinea, actualul paroh, dar și părintele Adrian Chelaru, care a păstorit comunitatea în perioada 2012-2019 au fost hirotesiți întru iconom stavrofor, iar toți cei care s-au implicat în aceste lucrări au primit distincții de vrednicie.

Scurt istoric

Actuala biserică a fost zidită și înfrumusețată între anii 1999-2023. Zidirea, tencuirea și acoperirea ei s-au realizat sub îndrumarea preotului Iulian Ancuța († 2021). 

Între anii 2011-2019, sub coordonarea preotului Adrian Chelaru, s-a reamenajat interiorul bisericii, s-a construit o anexă, s-a ridicat gardul bisericii, a fost schimbat acoperișul și instalația electrică a bisericii. 

De asemenea, s-au realizat Sfânta Masă și Proscomidiarul, a fost montat un iconostas nou sculptat, a fost tencuită biserica și clopotnița a fost restaurată. Pictura a fost realizată între anii 2016-2019 în tehnica „A Sseco” de pictorul Alina Rotaru din Iași. 

Între anii 2019-2023, sub coordonarea preotului Mircea Ghinea s-au finalizat lucrările de împodobire a iconostasului cu icoane, a fost refăcută fațada bisericii, a clopotniței și a camerei tehnice, totodată au fost achiziționate strane și un scaun arhieresc.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri