Conferință pentru tineri la Muzeul Mitropolitan: „Descoperirea vocației și a motivației pentru a o cultiva”

Arhiepiscopia Iașilor Octombrie 29, 2019   Autor: Flavius Popa

Zeci de studenți și tineri au participat luni seara, 28 octombrie a.c., la activitatea organizată de fundația ieșeană, întâlnirea fiind prima dintr-o serie de trei conferințe desfășurate în cadrul proiectului „Tinerii ieșeni – între performanță și voluntariat”. Invitații evenimentului de ieri seara au fost pr. prof. univ. dr. Ioan C. Teșu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, lect. univ. dr. Bogdan Neculau de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și elevul Grigore Pîjîn de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare" din Iași, iar conferința a fost moderată de pr. dr. Liviu Petcu.

„Copiii noștri nu au nevoie de orice fel de educație, ci de una de calitate, despre care pedagogii noștri spuneau că este educația care se face din perspectiva valorilor și pentru valori, adică valorile acelea adevărate din categoria cărora nu pot lipsi cele morale și național-identitare: credință, patrie, neam, familie, valori pe care înaintașii noștri nu le-ar fi negociat și vândut niciodată. V-aș ruga să investiți în educația voastră, fiind cea mai bună investiție cu putință”, a afirmat lect. dr. Bogdan Neculau.

Tot în cadrul conferinței, pr. prof. Ioan C. Teșu le-a vorbit celor prezenți despre vocație: „Vocația este lucrul cel mai important și poate nu întâmplător în psihologia contemporană se vorbește despre flow sau despre flux, despre starea optimală pe care o simte sufletul sau despre împlinirea lui. Știți ce este foarte interesant? Oamenii de știință au constatat că fericirea noastră sau stările noastre de împlinire, doar în proporție de 19% sunt trăite atunci când ne împlinim hobby-urile, pasiunile, când suntem în concedii sau când suntem între prieteni, iar 58% din stările de flux sau de fericire adevărată, le simțim atunci când muncim. […] Cine trebuie să ne ajute să descoperim vocația? Părinții, educatorii, profesorii, duhovnicii, oamenii providențiali din viața noastră care printr-un cuvânt, printr-o privire sau printr-o simplă propoziție ne-au schimbat cu adevărat destinul sau viața noastră”.

„Scopul conferinței constă, în primul rând, în ajutorarea tinerilor spre a-și revela abilitățile de viață, înclinațiile spre un anumit domeniu sau mai multe, în a-i ajuta să-și descopere calitățile lor intelectuale și sufletești, a dispozițiilor naturale sau dobândite, altfel spus a „talanților” cu care au fost înzestrați de către Dumnezeu, iar în al doilea rând, descoperirea motivației pentru a-și cultiva această vocație și de a fi, astfel, împliniți în viața lor și utili societății întregi. Descoperirea vocației și a motivației pentru a o cultiva sunt, într-adevăr, șanse ale unei vieți fericite”, se arată în descrierea evenimentului de pe Facebook.

Proiectul Tinerii ieșeni - între performanță și voluntariat își propune să le ofere tinerilor care întâmpină dificultăți în procesul de continuare a pregătirii școlare, de integrare socială și familială, activități extracurriculare, de informare, formative și de socializare, în vederea dezvoltării deprinderilor și abilităților pentru o viață independentă și cât mai utilă în societate. De asemenea, tinerilor le sunt facilitate răspunsuri și indicații dintre cele mai competente și li se oferă un real suport în vederea evoluției lor intelectuale, sociale și profesionale.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri