Enoriașii parohiilor Cercului pastoral „Sfântul Ierarh Spiridon” din Protopopiatul Iaşi 2 au participat duminica trecută la conferința „Marea Unire - act scris cu sângele strămoşilor ”, ce s-a desfășurat la Căminul Cultural Moşna. În cadrul manifestării, copii îmbrăcați în costume populare au susținut un recital de cântări patriotice şi dansuri populare, în acord cu serbarea Zilei internaționale a Iei.
Evenimentul, moderat de părintele misionar protopopesc Nicolae Dorneanu, l-a avut ca invitat pe pr. lect. univ. dr. Dan Niță Danielescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, care a prezentat audienței idei pline de înțeles despre Marea Unire. „Să cinstim memoria eroilor neamului, să cultivăm cu demnitate, în cinste şi cu bucurie multă, identitatea pe care o avem. Dacă noi suntem ceea ce suntem azi, aceasta se datorează în primul rând lui Dumnezeu! S-a luptat şi s-a jertfit sânge românesc pentru a se câștiga drepturile noastre. Nu am călcat drepturile, cinstea şi demnitatea nimănui, ci am căutat să ne apărăm, şi aici a fost jertfelnicia de care a dat dovadă poporul român”, a subliniat părintele conferențiar.
Părintele protopop Marius Daniel Profir a mulțumit la final organizatorilor şi invitatului: „În această seară am putut să ne actualizăm niște principii care stau la baza existenței poporului român, niște gânduri care să fie transmise şi celor mai tineri. M-am bucurat văzându-l pe părintele profesor adresându-se mai ales celor tineri, pentru a le aduce aminte că înaintașii s-au jertfit pentru această țară şi pentru unitatea ei. Creștinismul şi biserica ne-a ținut dintotdeauna împreună”. De asemenea, părintele protoiereu emerit Vilie Dorosincă a felicitat prezența copiilor la acest eveniment şi a adăugat câteva considerații despre tema dezbătută în cadrul conferinței: „Părinții care au organizat acest eveniment au fost ajutați de copii, care au cântat şi au dansat atât de frumos. Ei ne-au amintit de Unirea aceasta Mare, pe care, din păcate, astăzi nu o mai avem cum trebuie. De aceea, ca să putem vorbi de Unirea Mare, trebuie să vorbim de uniri mici: unirea din familie, din comunitate, unirea de neam. Apoi să ne aducem aminte de cei care s-au sacrificat, ca noi să ne bucurăm de ceea ce avem astăzi”.
Conferința a fost urmată de o sesiune de dezbateri şi întrebări, precum şi de aprofundarea temei din punct de vedere sociologic, însoțită de prezentarea unor mari personalități, a profesorului Ciprian Iftimoae de la Facultatea de Sociologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Prezenți la conferință au fost și pr. prof. dr. Vasile Nichita, pr. Dumitru Ciobanu, fost preot paroh la Moşna, pr. Dan Damaschin, fiu al satului, precum şi reprezentanți ai autorităților locale. Organizatori au fost preoții din Cercul pastoral „Sfântul Ierarh Spiridon şi Primăria Moşna. (Pr. Iulian Andrei)