Invitații evenimentului au fost părintele Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, și părintele arhimandrit Dosoftei Șcheul, mare ecleziarh al Catedralei Mitropolitane din Iași. Conferința a fost moderată de părintele Marius Daniel Profir, protopop al Protoieriei 2 Iași.
La eveniment au participat beneficiarii centrului care-și sărbătoresc în aceste zile ocrotitorul și, de asemenea, beneficiarii celor două centre de zi partenere, respectiv centrul de zi de la Biserica „Sfântul Ștefan cel Mare” din Iași și centrul de zi de la Biserica „Sfântul Sava cel sfințit” din Iași. Nu au lipsit prieteni de-ai Sfântului Ierarh Iosif.
În deschiderea conferinței, părintele arhim. Dosoftei a rostit rugăciunea de binecuvântare care se citește la sfârșitul Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv. În continuare, părintele protopop Marius Daniel Profir a subliniat importanța organizării evenimentului pentru comunitatea centrului și anume faptul că întâlnirea este premergătoare prăznuirii Sfântului Iosif cel Milostiv, făcând o scurtă prezentare a vieții ierarhului moldav.
În prelegerea susținută, arhim. Dosoftei a precizat faptul că lucrarea de doctorat a sfinției sale a avut în atenție „Slujirea misionară și filantropică a Sfântului Mitropolit Iosif Naniescu cel Milostiv la sfârșitul secolului al XIX-lea - un secol al ateismului”. A subliniat „importanța slujirii misionare, sociale și filantropice practicate de blândul vlădică într-un context istoric foarte frământat. În același timp, a întărit faptul că Sfântul Iosif cel Milostiv este omul care a schimbat fața orașului Iași prin credința, înțelepciunea, milostenia, învățătura temeinică, cuvântul și faptele sale, chemând la mântuire turma păstorită”.
Evenimentul a fost rodul unei complementarități de excepție, părintele inspector Bogdan Radu remarcând faptul că în viață nimic nu este întâmplător, ci totul e proniator. Acesta a mărturisit bucuria simțită prin rânduiala de a pregăti dosarul pentru procesul de canonizare și taina de a i se îngădui să scrie cartea „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei – din file de istorie în pagini de sinaxar”. Părintele a adus în atenție faptul că evenimentul a adunat pe cei care au preocuparea pe care a avut-o Sfântul Iosif, anume aceea de a veni prin milostenie în întâmpinarea semenilor lor: „Avem aici profesori de la Facultatea de Teologie din Iași care, instituțional, caută să introducă studenții în tainele asistenței sociale; avem persoane care lucrează în instituții ale Biserici ca asistenți sociali; avem beneficiari pe dumneavoastră, cei care simtiți această bucurie de a fi împreună și ne aflăm într-o perioadă în care Biserica vorbește într-un mod mai punctat despre filantropie - treaptă a iubirii lui Dumnezeu. Lucrarea aceasta pe care a făcut-o Sfântul Iosif de a schimba fața unui oraș prin propriul exemplu ne este pildă vie și astăzi; ne este dat să urmăm și noi exemplul care ne este așezat înainte. Sfântul Iosif a avut mâini harnice și darnice pentru lucrarea milosteniei. Așa cum ne învață Biserica, omul care are în mintea sa învățătura cea dreaptă, cuvintele Mântuitorului cele dătătare de viață, acela are capacitatea de a-și schimba viața și a schimba lumea.”
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Zi de Asistență și Recuperare pentru Persoanele Vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” din cadrul Protopopiatului 2 Iași al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. (Ionela Abunei - asistent social)