Concurs de şah la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iaşi

Arhiepiscopia Iașilor Iunie 2, 2017

Aflat la prima ediţie, concursul "Şah Mat" s-a adresat studenţilor Facultăţii de Teologie ce au drept obiect de studiu modul cum muritorul poate dobândi nemurirea, lupta cu păcatul, cu întunericul şi cu moartea. Tabla de şah a fost pentru câteva ore şpaţiu de exersare a minţii pentru câştigarea unei lupte. Lupta cu piesele de şah nu are un caracter ultimativ. Competitorii caută totuşi să poată spune Şah mat, adică regele este mort. Chiar dacă nu pare, şahul are totuşi şi o dimensiune spirituală. Jucătorii sunt încercaţi de emoţii, de păreri de rău atunci când greşesc, de frică atunci când adversarul este pe cale să-i descopere punctul slab. Şahul este o confruntare mai ales cu sine însuşi din care ”poţi câştiga şi atunci când pierzi”.  Aşadar zicala: „Şahul este piatra de încercare a inteligenţei” poate fi adevărată dar este incompletă. Şahul este o piatră de încercare şi pentru spirit.

Concursul s-a desfăşurat în sistem piramidal, cu eliminări după fiecare rundă. Jocul a început cu o scurtă rugaciune şi un scurt cuvânt spus de către arhim. Nicodim Petre, tutorele grupei „Sfântul Simeon Noul Teolog”. Înainte de a începe jocul a fost necesară  o tragere la sorţi a jucătorilor. Participanţii au tras câte un bileţel şi s-au aşezat la mese. După prima rundă din au continuat jocul doar şase studenţi. După trei runde, ultimii 3 participanţi au jucat fiecare câte 2 partide pentru locurile I, II şi III.

Şahul este sportul prin care învăţăm să fim mai ordonaţi, să dezvoltăm un Cplan şi o strategie de lucru. Este sigur că, nu ne-ar strica nici măcar nouă studenţilor de la Teologie care în general suntem „infailibili”, să ne organizăm mai bine.  Sportul minţii îmbunătăţeşte puterea de concentrare dar te învaţă şi să pierzi onorabil. Concursul nu a însemnat o simplă participare individualist  ă şi interesată, ci a fost şi un bun exerciţiu  de comunicare şi un mod de a ne cunoaşte mai bine. Câştigătorii au obţinut câte o diplomă oferită de părintele Prof. dr. Ioan Vicovan, Decanul Facultăţii de Teologie, câte o icoană şi bani. Vom menţiona deja câştigătorii pentru a nu vă întinde curiozitatea prea mult. Premiul I a fost câştigat de către Emilian Donisanu student în anul al IV-lea. Premiul al II-lea a revenit lui Constantin Vacarciuc, student în anul al III-lea, iar Premiul III a fost câştigat de Cosmin Şincoviţă – din anul I . A fost o seară frumoasă, o seară altfel chiar dacă suntem în perioada sesiunii. S-a simţit însă o lipsă. Între concurenţi nu a fost nici o fată, nici o colegă de-a noastră. Nădăjduim ca la ediţiile următoare să fie prezente şi colegele noastre studente la Secţiile Artă Sacră, Litere şi Asistenţă Socială. Şi ele au nevoie să înveţe să lupte. Dacă nu vor să concureze, le aşteptăm cu bucurie să fie prezente pentru a încuraja pe tinerii combatanţi care au nevoie de susţinere. (Alexndru Şovea)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri