În perioada 28 septembrie - 13 noiembrie 2019, s-a desfășurat prima ediție a „Concursului de cunoaștere a Noului Testament”, organizat de Departamentul Misiune pentru Tineret în parteneriat cu cele 13 protopopiate din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. Evenimentul s-a adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14-25 de ani.
Prima etapă a competiției, desfășurată la nivel de protopopiat în lunile septembrie și octombrie, a constat în organizarea în paralel a treisprezece concursuri în toată Arhiepiscopia Iașilor. Întrebările acestei etape au fost formulate pe baza textelor din Noul Testament care fac referire la minunile săvârșite de Mântuitorul Hristos din toate cele patru Sfinte Evanghelii.
Miercuri, 13 noiembrie 2019, de Ziua Bibliei, s-a desfășurat cea de-a doua etapă - finala „Concursului de cunoaștere a Noului Testament la Iași”. Întrebările la această etapă au fost formulate pe baza textelor din epistolele pauline. Comisia de jurizare a fost formată din pr. dr. misionar protopopesc Mihai Zvorăște, pr. Andrei Grosu, preot misionar, cel care a organizat primele ediții ale Concursului de Noul Testament în cadrul ATOR Iași, și Laura Beatrice Bîrliba, câștigătoare a patru ediții ale Concursului de Noul Testament organizate de ATOR Iași, studentă în cadrul facultății ieșene de teologie ortodoxă. La finală au participat tineri din protopopiatele Botoșani, Săveni, Dorohoi, Darabani, Hârlău, Pașcani, Iași 3, Târgu Neamț și Roznov.
Concursul de cunoaștere a Noului Testament este un proiect al Departamentului Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor care are drept scop încurajarea tinerilor să intre în ritmul Bisericii prin crearea unui context favorabil pentru împărtășirea valorilor acesteia și descoperirea cuvântului Evangheliei și încurajarea tinerilor să citească Noul Testament.
Cum s-a desfășurat finala concursului
Au fost mai multe runde a câte cinci întrebări pentru fiecare participant. În funcție de numărul de participanți, s-a stabilit ca după fiecare rundă să iasă din concurs ultimul sau ultimii doi cu cel mai mic punctaj. Juriul a calculat și a anunțat după fiecare rundă care este punctajul și cine părăsește concursul. În caz de punctaj egal, s-a mai adresat o întrebare de baraj concurenților aflați la egalitate. În runda finală (când au rămas doar doi concurenți), s-au adresat trei întrebări. La fiecare întrebare s-au alocat 30 de secunde, sau 1 minut timp de răspuns (în funcție de complexitatea întrebării). Participanții au avut datoria să scrie răspunsurile pe foaia de concurs; în caz contrar ele nu au fost luate în considerare. După fiecare întrebare, participanții au spus care este răspunsul lor și, în caz de dubii, juriul le-a putut solicita să arate foaia pentru confirmare. După ce toți participanții au prezentat răspunsul, unul dintre membrii juriului a avut obligația să spună care este răspunsul corect, astfel încât toți cei din sală să îl audă. În unele cazuri, juriul a oferit unele lămuriri suplimentare care să ajute la o mai bună înțelegere a textului Noului Testament.