Dar tocmai atunci când pierzi un lucru, când ceva ce aveai în mod obișnuit îți lipsește, tocmai atunci apreciezi lucrul respectiv la justa sa valoare. Din păcate aceasta este abordarea noastră, a tuturor. Le vedem toate ca pe un dat, ca pe un drept, uitând că de fapt toate bucuriile sunt daruri venite din bunătatea Marelui Dăruitor, Bunul nostru Dumnezeu. Concertul de Colinde intitulat „Rugă Colindată” a fost unul tematic, circumscris anului pe care îl lăsăm în urmă, 2022 – Anul Omagial dedicat Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului. Dar nu a fost doar un concert, ci a fost o regăsire a sensului sărbătorii Nașterii Domnului. Deoarece Crăciunul nu este nici brad, nici ghirlande, nici ornamente, nici artă culinară, nici luminițe, nici chiar cadouri. Acestea sunt adiacente sărbătorii și nu sărbătoarea în sine.
Crăciunul este Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Și de ce spun acest lucru? Pentru că astăzi, în societatea de consum în care trăim, riscăm să așezăm toate accesoriile sărbătorii peste ieslea din Bethleemul Iudeii și să nu mai vedem clar ceea ce este cu adevărat important: Pruncul Iisus Hristos – darul lui Dumnezeu-Tatăl pentru umanitatea întreagă. Așa cum frumos spunea doamna Ana-Maria Țoc, destoinica prezentatoare a evenimentului, „colindul este tihnă, pace, odihnă”. Exact ingredientele care lipsesc astăzi din viața omului. Mai ales a omului citadin. Colindele ne-au lipsit în ultimii doi ani, deoarece da, ele pot fi ascultate și de pe un cd sau stick însă bucuria din ochii colindătorilor nu poate fi redată de nici un device, oricât de performant ar fi el. Cu greu poate fi realizat o ierarhie a corurilor și interpreților, deoarece fiecare în parte s-au bucurat de ropote de aplauze îndelungate.
Ordinea în care au interpretat a fost următoarea: Corul Glasul Bisericii al Protopopiatului Piatra-Neamț dirijat cu măiestrie de Pr. Robert Vasile Gavriloae; Corala Camena al doamnelor preotese din același Protopopiat, dirijată de Elena Amariei; Duetul Aurora Pală & Emanuel Alexandru Stama; Corul Imperialii, format din elevi ai Seminarului Teologic din Piatra Neamț – dirijor Prof. Marius Corugă; Corul Heruvimii, format din enoriași ai Parohiei „Sfântul Ioan” Mărăței Piatra Neamț, dirijat tot de neobositul Profesor Marius Corugă și ultimul, dar nu cel din urmă Corul maicilor de la Mânăstirea Paltin, Petru Vodă. Seara a fost condimentată și cu două surprize. Îndrăgitul interpret Grigore Gherman care a deschis concertul cu două colinde ce poartă în versurile lor drama românilor de peste Prut și bineînțeles, Părintele Prof. Vasile Păvăleanu care, în mod magistral și cu binecunoscuta-i voce de catedrală, a încântat inimile celor prezenți. Iar cei prezenți, au răsplătit jertfa și osteneala interpreților nu doar cu aplauze ci și cu ochi înlăcrimați de bucurie că ni s-a născut nouă Mântuitor, vestit de aleși și bine pregătiți colindători. Sfânta Liturghie se termină cu binecuvântarea sacerdotului peste popor. Concertul de Colinde s-a încheiat c-un inspirat și frumos cuvânt de binecuvântare din partea Preasfințitului Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Printre altele, Preasfinția spunea că „oricâte crize sunt sau vor veni, bucuria și certitudinea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, nu ne-o poate lua nimeni și nimic”. Cu această bucurie, toți cei prezenți, clerici și mireni, s-au îndreptat spre casele lor, purtând în suflet versurile ultimului colind interpretat de maicile de la Mânăstirea Paltin – Petru Vodă: „Vino Iisuse în inima mea, ca într-o iesle săracă și încălzește-o cu dragostea Ta, templu curat să se facă". (Pr. Sabin Foca)