„Cel mai degradat monument istoric din Iași” are nevoie de finanţare

Arhiepiscopia Iașilor Martie 18, 2022   Autor: Constantin Ciofu

După lungi demersuri de obținere a actelor de proprietate, s-a reușit finalizarea proiectul tehnic de consolidare și s-a obţinut autorizația de construire. În luna ianuarie 2018, o comisie de specialiști și experți în monumente istorice a constatat că locaşul se află în stare de colaps, reprezentând un pericol pentru credincioşii care participau la sfintele slujbe. „Biserica «Sfinții Atanasie și Chiril» din Iași este cel mai degradat monument istoric din Iași, deoarece turnul clopotniță s-a desprins de nava bisericii și s-a înclinat. De la momentul începerii lucrărilor de consolidare există riscul ca turnul să se prăbușească. Din cauza faptulul că desprinderea turnului a avut loc din partea superioară, am fost în imposibilitate să începem lucrările de consolidare de la fundații, întrucât accentuam riscul de colaps”, a menţionat Cristian Matachi, manager de proiect. Biserica prezintă mai multe fisuri în bolțile naosului, pronaosului şi în arcele ferestrelor de la naos și altar. S-a montat o shelă metalică împrejurul bisericii, şi s-a ridicat, cu ajutorul unor cricuri hidraulice, acoperișul navei la o înălțime de un metru față de zidărie. „S-au desfăcut lespezile și capitelurile de piatră de pe marginile zidăriei şi s-au coborât aceste elemente de piatră. S-a consolidat absida altarului, cu armături și beton. S-a consolidat turnul în partea superioară, pornind de la nivelul acoperișului navei și până la nivelul ferestrelor. S-a turnat o placă de beton în interiorul turnului, şi s-au realizat opt stâlpișori încastrați în zidăria turnului”, a adăugat managerul Cristian Matachi.

Ajutorul oamenilor este extrem de important”

În paralel s-a realizat o centură din armătură și beton pe tot conturul navei. Acesta leagă și turnul împreună cu cele două bolți ale naosului și pronaosului. Această macro-structură a legat precum o curea partea superioară a bisericii, astfel încât să-i oprească procesul de degradare și riscul de colaps. „Pe toată durata de execuție, s-a realizat o monitorizare a lucrărilor de consolidare, astfel încât să observăm comportamentul în timp al bisericii”, a explicat Cristian Matachi. Fondurile necesare au provenit până în prezent de la Secretariatul de Stat pentru Culte, de la Primăria municipiului Iași și de la donatori. Banii primiţi sunt insuficienţi pentru punerea în stare de siguranță a edificiului, astfel că în prezent este nevoie de aproximativ un milon de euro. Serviciile de management al proiectului, dirigenția de șantier și asistenţa tehnică din partea proiectantului s-au realizat sub formă de donații. „Ajutorul oamenilor este extrem de important pentru a salva cel mai degradat monument istoric din Iași”, a adăugat managerul proiectului.

Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril” este monument istoric clasa B, construită în anii 1670. De-a lungul timpului a fost serios avariată, ca urmare a cutremurelor, incendiilor, adăugirea turnului, demolarea peretelui între naos/pronaos și bombardamentelor din cel de-al Doilea Război Mondial. A fost închisă în anii 1970, sfintele slujbe fiind reluate în 1998. Locaşul de închinăciune deserveşte Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi, preotul slujitor fiind părintele misionar de caritate Dumitru Păduraru.

Persoanele care doresc să se numere printre ctitorii Bisericii „Sfinţii Atanasie şi Chiril“ pot face donaţii în contul RO20CECElS0136RON048 2784, deschis la CEC BANK IAŞI. Donaţiile vor fi folosite exclusiv pentru materiale şi manoperă.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri