Părintele Paisie s-a născut și a copilărit în localitatea Stroiești din județul Botoșani. Preotul Paroh din Stroiești a făcut apel la enoriași să-l ajute cu fotografii și imagini care ilustrează locuința duhovnicului, conform basilica.ro.
„Deja s-a stabilit și identificat terenul unde a fost casa părintească a părintelui și a fost dat către Parohia Stroiești. Noi ne vom ocupa de infrastructură”, anunță primarul localității citat de un ziar local. Autoritățile locale consideră că odată ce va fi construită, casa memorială va deveni o atracție turistică. Părintele Paisie Olaru alături de Părintele Cleopa Ilie şi Părintele Dionisie cel orb de la Colciu au fost propuși spre canonizare în anul 2021.
Părintele Paisie Olaru
Ieroschimonahul Paisie Olaru s-a născut la 20 iunie 1897, în satul Stroiești, comuna Lunca-Botoșani, într-o familie cu cinci copii, fiind cel mai mic la părinți. Tatăl său, Ioan, era pădurar, iar mama sa, Ecaterina, casnică. Mama sa a trecut la cele veșnice în timpul războiului din 1913, iar tatal său a murit în anul 1923.
Din botez a primit numele Petru. În anul 1921 a intrat în viața monahală la Schitul Cozancea, din apropiere, luând la călugărie numele Paisie. În anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar în anul 1947, preot, fiind pentru puțin timp egumen la schitul de metanie.
În toamna aceluiași an se retrage la Mănăstirea Sihăstria, devenind duhovnic al întregii obști, până la sfârșitul vieții sale. Între anii 1972 și 1985 s-a nevoit ca sihastru la Schitul Sihla, iar în ultimii cinci ani a locuit în chilia sa de la Sihăstria, fiind bolnav, până când s-a mutat la Domnul, pe 18 octombrie 1990, lăsându-le moștenire ucenicilor pilda vieții sale de adevărat monah și părinte duhovnicesc.
O adevărată comoară o constituie și volumele în care sunt consemnate cele mai alese sfaturi și povățuiri duhovnicești, pe care părintele le-a transmis numeroșilor săi fii sufletești, călugări și credincioși.
Pentru toate acestea, Părintele Paisie Olaru rămâne unul dintre duhovnicii cei mai cunoscuți și apreciați ai monahismului românesc din zilele noastre, sfătuitor și sihastru care și-a pus sufletul în cumpănă pentru mântuirea tuturor.