După cum sfinții unesc, deopotrivă de mult, credincioși și popoare întregi în simfonia aceluiași gând și a aceleiași simțiri, în același fel, muzica psaltică are darul de a uni inimile multor credincioși, profesori, studenți etc. care îndrăgesc minunatele cântări psaltice, aidoma „unui lanț care duce la unire” (Sf. Vasile cel Mare, Omilii la Psalmi, omilia la Psalmul I, II), depășind barierele lingvistice și culturale și animând pe interpreți și pe auditori într-o rugăciune tot mai înaltă și mai fierbinte către Dumnezeu.
Este binecunoscut faptul că, interpretarea muzicii psaltice presupune un exercițiu continuu și un urcuș perpetuu în cunoaștere, așa cum subliniază și Sfântul străromân, Ioan Casian: „prestanţa şi gravitatea cântăreţului de psalmi contribuie foarte mult la încălzirea sufletească a celor prezenţi” (Convorbiri duhovniceşti, Partea I, Întâia convorbire cu părintele Isaac, cap. XXVI, 1-2, cap. XXVII). Având în vedere această axiomă patristică, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Corul Psaltic Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv al Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași a efectuat, în perioada 20-25 octombrie 2023, un schimb de experiență în Grecia la invitația Domnului Ioannis Liakos, profesor asistent la Universitatea Aristotel din Salonic și Protopsalt Dr. La Catedrala Mitropolitană Sf. Grigorie Palama și a doamnei Maria Alexandru, profesor și președinte al Departamentului de Studii Muzicale a Universității Aristotel din Salonic.
Programul oficial a fost unul destul de dens și de complex, așa cum se poate observa și din fotografiile atașate prezentului articol.
Astfel, duminică, 22 octombrie 2023, membrii corului Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv au participat la Sfânta Liturghie în catedrala Mitropolitană Sf. Grigorie Palama din Salonic. După Sfânta Liturghie, au fost vizitate mai multe biserici și mănăstiri din Salonic.
Luni, 23 octombrie 2023, membrii corului au participat la Sfânta Liturghie în catedrala Sfântul Dimitrie alături de Protopsaltul Ioannis Liakos. Ulterior, a fost vizitată Facultatea de Teologie și Academia de Muzică din cadrul Universității Aristotel din Salonic. În seara aceleiași zile, la orele 19.00, a avut loc, în Catedrala Mitropolitană Sf. Grigorie Palama, un Concert de muzică psaltică la care au participat: Corul Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv al Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași, dirijat de Matei Teodor Doroșincă și coordonat de Lect. Univ. Dr. Gabriel Năstasă, Corul feminin Sfânta Anisia, condus de doamna Maria Alexandru, profesor și președinte al Departamentului de Studii Muzicale de la Universitatea Aristotel din Salonic și corul Thessalonikis Imnodoi condus de Protopsalt Dr. Ioannis Liakos.
În cursul zilei de marți, 24 octombrie 2023, corul a participat la Sfânta Liturghie din Catedrala Mitropolitană din Siatista. După dumnezeiasca Liturghie, membrii corului au vizitat Liceul de Muzică din Siatista, precum și biserici și mănăstiri vechi din zonă. În cursul serii, la orele 19.00, a avut loc la Casa de cultură din Siatista, în prezența Părintelui Mitropolit Atanasios, dar și a oficialităților orașului, un Concert de muzică psaltică susținut de Corul Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv al Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași, condus de Matei Teodor Doroșincă, Corul psaltic al Liceului de muzică din Siatista și Corul Thessalonikis Imnodoi condus de Protopsalt Dr. Ioannis Liakos.
Din desfășurarea acestui program, reiese faptul că, cel puțin în această perioadă, membrii corului au urmat exortația patristică conform căreia, fiecare dintre noi, cei credincioși, suntem datori să căutăm să avem necontenit în inimile, mințile și gurile noastre cântările Duhului Sfânt, dimineața, seara și în toată vremea: „Ce este mai fericit decât să imite cineva pe pământ tovărăşia (corul) îngerilor? O dată cu zorii zilei să se grăbească la rugăciune, ca să laude pe Ziditorul cu imne şi cântări! Apoi, după ce soarele va lumina clar, să se întoarcă la lucrări, în timp ce rugăciunea să-l însoţească toată vremea! Aşa încât să facă plăcute lucrările lui cu imne ca şi cu sarea! Pentru că îndulcirile imnelor avantajează starea sufletească în care predomină bucuria, şi nu supărarea”. (Sf. Vasile cel Mare, Epistole ascetice, 2, II).
În final, felicităm pe membrii corului Psaltic Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv al Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași, condus de Matei Teodor Doroșincă și pe membrii celorlalte coruri psaltice din Grecia, alături de care au concertat studenții români și le dorim din toată inima, în continuare, multe succese, puteri sporite și har bogat în interpretarea acestor cântări dumnezeiești care încălzesc, desfată și înalță către Dumnezeu inimile credincioșilor. Excelsior!