Catedrala Mitropolitană din Iaşi, alături de mănăstirile „Sfinţii Trei Ierarhi”, Galata, Cetăţuia şi Hadâmbu, au fost vizitate sâmbătă, 15 februarie 2020, de un grup de copii din comuna ieşeană Andrieşeni. Activitatea, derulată sub genericul „Pelerinaj în cinstea Sfinţilor”, a reunit 50 de elevi care participă la sfintele slujbe, care au rezultate bune la învăţătură sau care provin din familii cu o situaţie materială precară. Iniţiatorul acestui itinerariu a fost arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi. Pelerinajul a fost organizat în contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români în Patriarhia Română. Prima locaţie unde au ajuns participanţii a fost Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Aici s-au închinat la racla în care se află moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, şi la cea a Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv. De asemenea, s-a vizitat Muzeul Mitropolitan, ce adăposteşte o colecţie rară de icoane şi obiecte bisericeşti. Şcolarii s-au îndreptat apoi către Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, recunoscută pentru cele peste 30 de registre de motive decorative de pe exteriorul acesteia. Tot aici, în nişa unde a stat racla Sfintei Cuvioase Parascheva între anii 1641-1887, se află un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. Peripul a continuat la mănăstirile Galata şi Cetăţuia, ctitorii voievodale încărcate de istorie şi de spiritualitate ortodoxă.
Masă festivă oferită de Mănăstirea Hadâmbu
Apoi a urmat o masă caldă la Casa de Oaspeţi „Sfântul Ierarh Spiridon” din Lunca Cetăţuii, în prezenţa arhimandritului Nicodim Gheorghiţă. Aceasta a fost oferită de Mănăstirea Hadâmbu, prin amabilitatea familiei Gorongea Constantin, Maria şi fiica acestora, Irina. Surpriza de la finalul agapei a fost tortul de îngheţată. Copiii au ajuns apoi la Mănăstirea Hadâmbu, unde s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. În semn de evlavie faţă de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cei mici şi cei mari au cântat Axionul „Cuvine-se cu adevărat”. La final, protosinghelul Iorest Goraş, secretarul Mănăstirii Hadâmbu, a vorbit despre isoria aşezării monahale din Dealul Mare şi despre minunile icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Alături de arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, copiii au vizitat Parcul „Bucuria copiilor”, unde se află numeroase specii de păsări şi animale. Părintele stareţ Nicodim Gheorghiţă, care le-a oferit tuturor câte un dar, a mărturisit că prin intermediul pelerinajului la sfintele mănăstiri a dorit să ofere o bucurie şcolarilor din comuna Andrieşeni: „Îmi aduc aminte de pelerinajele pe care le organiza Şcoala când eram elev în satul natal. Era o bucurie deosebită să ajungem în sfintele locaşuri şi la alte obiective turistice. Am dorit ca prin intermediul acestui pelerinaj să oferim posibilitatea copiilor din Andrieşeni să se închine la racla Sfintei Cuviose Parascheva şi să păşească în câteva din mănăstirile oraşul şi judeţul Iaşi”.
Gânduri de mulţumire din partea dascălilor
Dascălii care i-au însoţit pe copii au remarcat cât de importante sunt activităţile de recreere şi de documentare la obiectivele religioase. Învăţătoarea Carmen Munteanu: „Am rămas impresionată de glasurile copiilor care au cântat în bisericile în care s-au închinat. Am simţit o emoţie puternică”. Învăţătoarea Mihaela Niculiuc: „Cred că această amintire va rămâne în sufletele copiilor pentru tot restul vieţii. Am simţit multă căldură din partea gazdelor care ne-au primit. Consider că astfel de pelerinaje ar trebui întreprinse pentru toţi copiii fără posibilităţi materiale”. Profesorul pentru învăţământ primar Ilie Urmă, coordonatorul proiectului: „Copiii au avut prilejul, pe lângă vizitarea obiectivelor religioase, să stea la o agapă frăţească împreună cu părintele stareţ Nicodim Gheorghiţă. Mulţi dintre ei au beneficiat pentru prima dată de o masă într-o locaţie deosebită. Mulţumim din suflet părintelui stareţ Nicodim Gheorghiţă pentru că a susţinut acest proiect şi sperăm ca astfel de momente să devină o tradiţie”. La rândul lor, tinerii şi-au manifestat recunoştinţa faţă de organizatorii pelerinajului şi au menţionat ce le-a atras atenţia mai mult pe parcursul itinerariului. O parte dintre ei au văzut pentru prima dată oraşul Iaşi şi aşezările monahale vizitate. La orele serii, cu multă bucurie în suflet, micii pelerini, s-au întors la Andrieşeni. Cu toţii au purtat în suflet amintirile uneia din cele mai frumoase zile din viaţa lor, când s-au rugat împreună şi au primit binecuvântarea sfinţilor.