Oricine a trecut cel puțin o dată prin Bucovina, ca pelerin sau turist, nu a putut să nu remarce faptul că această zonă a țării este un loc de poveste, cu o specificitate aparte. Pentru a explica ce anume face ca Bucovina să atragă anual milioane de oameni care să-i treacă pragul, se vorbește de frumusețile naturale și așezările culturale și istorice, de hărnicia și ospitalitatea locuitorilor, de influența austro-ungară etc. Puțini însă poate au realizat cu adevărat ceea ce face acest ținut unic, dincolo de frumusețile și bogățiile naturale, culturale și istorice: a fost sfințit prin nevoințele cuvioșilor din mănăstirile și locașurile de cult. Tocmai pentru a evidenția acest lucru, în această duminică, în prezența Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române și a zeci de ierarhi a avut loc, la Mănăstirea Putna, Proclamarea solemnă a canonizării Sfinților Putneni. Mitropolitul Iacob Putneanul și Cuvioșii Sila, Paisie și Natan au arătat încă o dată astăzi veridicitatea proverbului românesc: „Omul sfințește locul”.
Întreaga Bucovina s-a aflat astăzi în sărbătoare: la Mănăstirea Putna a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei și a Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan. Sfânta Liturghie prilejuită de acest moment atât de important pentru Ortodoxia românească a fost săvârșită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor format din zeci de ierarhi. De la evenimentul istoric nu au lipsit sute de preoți și diaconi, oficialități centrale, județene și locale și mii de pelerini veniți din mai toate județele țării.
Alături de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române au mai slujit următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacãului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcop Maramureşului şi Sătmarului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
„Să-i rugăm pe sfinţii putneni să lumineze, să încălzească şi să întărească sufletul nostru cu rugăciunile lor”
În cadrul Sfintei Liturghii, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfinților putneni: citirea tomosurilor de canonizare, prezentarea icoanelor, închinarea la sfintele moaște și cântarea troparelor.
Tomosul Sinodal privind canonizarea Sfântului Iacob Putneanul a fost citit de Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor: „Acest iubitor de Hristos-Dumnezeu, Sfântul Iacob Putneanul, nevoitor în slăvita Mănăstire a Putnei, ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei, s-a remarcat prin evlavie și înțelepciune, bun dascăl și părinte duhovnicesc, mare ctitor și păstor neobosit al obștii creștine, foarte atent la problemele sociale și economice ale țării. El a rămas în conștiința urmașilor ca un îndrumător spiritual, cultural și social al credincioșilor încredințați lui spre păstorire”.
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a dat citire Tomosului Sinodal pentru canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan: „Ei au primit de la Dumnezeu darul rugăciunii și al povățuirii sufletelor, prețuiți fiind în evlavia ierarhilor, preoţilor, călugărilor şi credincioșilor, ca pilde de rugăciune fierbinte, de smerenie, de înfrânare, de milostivire și de înțeleaptă povăţuire duhovnicească”.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat viețile și nevoințele Sfinților Putneni. „Să-i rugăm pe sfinţii putneni, pe toţi sfinţii neamului românesc şi pe toţi sfinţii Bisericii Ortodoxe Universale, să lumineze, să încălzească şi să întărească sufletul nostru cu rugăciunile lor, pentru a merge pe calea mântuirii, care este unirea omului cu Dumnezeu, Izvorul vieţii şi al fericirii veşnice”, a îndemnat Patriarhul Daniel.
Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a mulţumit Patriarhului României pentru sprijin şi i-a oferit o icoană reprezentând pe Sfinţii Putneni: „Cu fiască dragoste, vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut şi veţi face în slujba Bisericii Ortodoxe şi mai ales pentru acest moment sfânt. Învăţăm de la Preafericirea Voastră dăruirea totală pentru zidirea Bisericii, culturii şi pentru păstrarea credinţei şi unităţii neamului nostru”.
La final, ca semn de prețuire pentru activitatea rodnică desfăşurată în slujba Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul României a acordat distincţia „Crucea Patriarhală” părintelui arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna și părintelui arhimandrit Nectarie Clinci, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei. De asemenea, starețul Putnei a primit din partea Părintelui Patriarh o cruce de binecuvântare, primele două volume ale colecției „Monahismului Românesc” şi mai multe cărţi de folos duhovnicesc.
După sfârșitul slujbei, toți credincioșii s-au putut închina la sfintele moaște ale Sfinților putneni, care au fost așezate pe o scenă special amenajată lângă Biserica Voievodală.
Ziua a continuat cu un recital de poezie și muzică, intitulat „La Putna Sfântului Ștefan și a Sfântului Iacob”, susținut de grupul de elevi „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, condus de prof. Vasile Schipor.
De la ora 16:00 va avea loc vernisarea expoziției „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul. Părintele, ctitorul, cărturarul” în Muzeul Mănăstirii Putna, iar de la ora 19:00 slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mitropolit Iacob Putneanul.