Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Botoșani a primit veșmântul resfințirii

Arhiepiscopia Iașilor August 4, 2019   Autor: Flavius Popa

Credincioșii din Botoșani au trăit duminică, 4 august a.c., momente de bucurie duhovnicească, Biserica „Sfântul Nicolae” din municipiu îmbrăcând haina resfințirii. Slujbele au fost oficiate de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Din soborul clericilor au mai făcut parte părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor,  părintele Lucian Leonte, protoiereu de Botoșani dar și părintele Dan Irimia, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae”.

După întâmpinarea ierarhului, credincioșii au participat la slujba de târnosire a locașului de cult pus sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. După ce a înconjurat biserica, a uns zidurile cu Sfântul Mir și s-a rugat în sfântul lăcaș, arhiereul a sfințit și pecetluit Sfânta Masă, binecuvântând cu Sfântul Mir și apă sfințită sfântul altar, catapeteasma, pictura și spațiul interior. La finalul slujbei de binecuvântare IPS Teofan le-a citit celor prezenți rugăciunile de dezlegare. Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe un podium amenajat în curtea parohiei.

După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit Teofan a afirmat că prin intermediul Sfintei Scripturi, omul înțelege sensul vieții: „Din Sfânta Scriptură ne vine răbdarea și mângâierea. Avem cale spre înțelegere asupra sensului vieții noastre, asupra evenimentelor care au loc în viața noastră și în viața lumii, înțelesul acestora tot prin intermediul Sfintei Scripturi în aflăm. Tot prin intermediul Dumnezeieștii Scripturi încercăm a înțelege care este rolul unei biserici în viața lumii și în viața noastră”.

„Rolul bisericii este acela de a-i chema pe oameni să înțeleagă taina Împărăției Cerurilor, iar această taină este aflată și descoperită în biserică, prin Sfânta Liturghie. Omul este chemat, cel puțin pentru o clipă, să se așeze în stare de fiu și fiică a Împărăției lui Dumnezeu, căci prin Sfânta Liturghie, omul urcând pe scara Cerului, împlinește și trăiește încă din această lume taina Împărăției Cerurilor” a adăugat ierarhul, în continuarea predicii.

La momentul rânduit, credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine și au așteptat la rând pentru a se închina în Sfântul Altar, dar și la un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae. De asemenea, părintele protopop Lucian Leonte a dat citire hrisovului de sfințire în fața tuturor celor prezenți.

Pentru meritele deosebite, preotul Dan Irimia a primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru clerici. De asemenea, Crețu Domnica, Andrici Ioan și Purice Vasile, ctitorii și susținătorii comunității din Botoșani, au primit din partea IPS Teofan „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru mireni. Totodată, binefăcătorii bisericii au primit distincții de vrednicie.

Scurt istoric

Biserica a fost întemeiată între finalul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea. Data la care s-a construit locașul nu s-a stabilit cu siguranță, deoarece documentele s-au pierdut, fiind arse odată cu locuința preotului, unde se păstra arhiva. O inscripție care se află deasupra locului unde a fost vechea intrare afirmă că această biserică este zidită din piatră la anul 1808 pe locul unei biserici de lemn. Totuși, locașul este datat între între anii 1762 - 1808. Clopotniţa bisericii cât şi pridvorul actual s-au făcut în anul 1832, iar de această biserică au aparţinut trei bresle: a pescarilor, a brânzarilor şi a ciubotarilor.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri