Sute de credincioși au fost prezenți astăzi, 19 august, la sfințirea Bisericii „Sfânta Treime” Luncași din comuna Podoleni, județul Neamț. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujba de sfințire a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească pe un podium special amenajat în curtea locașului de cult.
După citirea pericopei evanghelice a zilei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură. „Foarte rar însă, la întrebarea Care este bogăția ta? noi am fi deschiși să răspundem Bogăția mea este soția mea/soțul meu. sau Bogăția mea sunt copiii cu care Dumnezeu m-a binecuvântat. Bogăția mea este că sunt botezat în Biserica Ortodoxă. Bogăția mea este că am credință în Dumnezeu. Bogăția mea este că nu-mi pierd nădejdea când valurile încercărilor vin asupra mea pentru că bogăția mea este nădejdea în Dumnezeu. (…) Omul care are drept bogăție cuvântul lui Dumnezeu, pe care-l găsește în Scriptură, în Ceaslov, în cărțile sfinților, în învățătura de credință, putem spune că este un om bogat. Aceasta pentru că dacă tot ceea ce faci și împlinești are legătură cu cuvântul Domnului, atunci te descurci bine și în cele materiale, și în cele legate de locul de muncă și în cele legate de relația ta cu soția, cu soțul, cu pruncii, cu șeful sau subalternii de la locul de muncă pentru că nu doar mintea ta îți arată ce trebuie să faci, ci tu te raportezi la cuvântul lui Dumnezeu”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
La final Sfintei Liturghii, preotul paroh Gheorghe Bogdan Dumitrache a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, purtător de cruce, pentru efortul depus la ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș de cult. De asemenea, cei care au contribuit la ridicarea locașului au primit distincții de vrednicie. Pe parcursul zilei, credincioșii s-au închinat, potrivit tradiției, trecând prin Sfântul Altar.
Piatra de temelie a bisericii din Luncași a fost așezată pe 30 august 1998 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Biserica se înscrie în stilul moldovenesc, iar pictura este realizată de pictorul bisericesc Virgil Maftei.