Zi de sărbătoare pentru obștea monahală din mănăstirea nemțeană Almaș, dar și pentru credincioșii din împrejurimi: sfântul locaș a fost resfințit în această dimineață de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
După ce a fost întâmpinat de preoți, de oficialitățile locale, precum și de credincioși, ierarhul a târnosit Biserica „Duminica Tuturor Sfinților”, binecuvântând zidurile cu Sfântul și Marele Mir. A fost sfințită mai apoi o pictură în mozaic care se află la intrarea în sfântul locaș, iar pictura interioară a bisericii a fost resfințită. În continuare, cei prezenți au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară al mănăstirii.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adus în atenția credincioșilor prezenți aspecte legate de duminica prăznuită astăzi:
Domnul Hristos spune: «Iată, Eu stau la ușă și bat. De vă deschide cineva, Eu voi intra și voi veni la el și voi cina împreună cu el». Și împreună ne vom adăpa din apa cea vie, ne vom hrăni din pâinea cea de o ființă. Dacă noi nu deschidem, Dumnezeu nu va intra în viața noastră. Nu se supăra, nu ne blestemă, nu ne pedepsește, dar ne lasă afară, nădăjduind că, poate într-o bună zi, prin clipe frumoase sau prin clipe de încercare, omul va deschide ușa ca Domnul Dumnezeu să-l îmbrățișeze cu drag, să-i arate calea care duce spre o viață frumoasă, aici, pe pământ și spre Împărăția Cerurilor.
La sfârșitul slujbei, Chiriarhul a hirotesit întru protosinghel doi ieromonahi, Victor și Antim, viețuitori ai mănăstirii, iar pentru lucrarea bogată adusă în refacerea zidurilor, a acoperișului și a tuturor celor care au fost înoite și sfințite astăzi, pr. stareț, arhim. Laurențiu Niță a primit din partea IPS Teofan distincția „Crucea Moldavă”.
Scurt istoric
Actuala biserică a așezământului monahal, construită din piatră în anul 1821, este ctitoria familiei logofătului Balş şi a primit ca hram Duminica Tuturor Sfinţilor. În perioada 1988-1995 se pictează biserica mănăstirii de către pictorii Moroșanu, Bratiloveanu şi Stancu din Suceava. Biserica a fost sfințită de către IPS Mitropolit Daniel la data de 1 octombrie 1995, ocazie cu care a primit şi hramul Acoperământul Maicii Domnului.