Sute de oameni din împrejurimile Iașului au sosit în această dimineață la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Todirel, pentru a participa la slujba de sfințire a noii biserici, precum și la hramul parohiei. După ce Părintele Mitropolit a fost întâmpinat de preoți, oficialități și credincioși, cei prezenți au înconjurat sfântul locaș, au participat la slujba de sfințire a Sfântului Altar, și s-au rugat împreună la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii.
„Viața noastră să fie cu multă lumină”
În predica rostită astăzi, IPS Părinte Teofan a afirmat că pentru a primi ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu, creștinul trebuie să participe la lucrarea Bisericii, să primească Sfânta Împărtășanie ca să aibă o viață plină de lumină:
Viața noastră este o luptă, o luptă între întuneric și lumină. Când suntem cu lumina, când suntem prin păcat cu întunericul, iar lupta aceasta se petrece în toată ființa noastră. Se petrece în trup, se petrece în suflet, se petrece în minte, se petrece în inimă. Câmpul de bătălie între lumină și întuneric este inima noastră. În această luptă, cine ne ajută pe noi cel mai mult? Cel mai mult ne ajută Dumnezeu, ne ajută prin Sfintele Taine ale Bisericii. Din pruncie, copilul se roagă prin gura nașului, prin gura Bisericii, ca Dumnezeu să îl ajute să se lepede de întunericul satanei și să fie îmbrățișat de lumina lui Dumnezeu. Apoi copilul și adultul, adică noi, ne împărtășim cu Sfintele Taine la Sfânta Biserică, după ce ne-am spovedit, și prin aceasta, primim putere ca să luptăm ca viața noastră să fie o viață cu cât mai multă lumină.
La final, părintele paroh Florin Prisacariu a fost hirotesit întru iconom stavrofor, ca răsplată pentru întreaga lucrare săvârșită la biserica parohială. De asemenea, doamna Doina Arnăutu a primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”. Totodată, ctitorii care au sprijinit ridicarea și împodobirea locașului de cult au fost răsplătiți de chiriarh cu distincții de vrednicie, iar din partea parohului au primit câte o ediție a Sfintei Scripturi.
După oficierea Sfintei Liturghii, clericii au săvârșit o slujbă de pomenire pentru sufletele ctitorilor Constantin și Codrin, care au trecut la cele veșnice.
Târnosită după 23 de ani de jertfă
Biserica din satul Todirel a fost construită între anii 2000-2023, în formă de navă simplă, cu trei turle, având o lungime de 24 de metri, o lățime de 6 metri și o înălțime la naos de 6 metri. Sfântul locaș este zidit din cărămidă, având fundația și stâlpii din beton cu armătură de fier, și este înzestrat cu toate cele necesare pentru săvârșirea sfintelor slujbe. Catapeteasma din lemn de cireș, cu motive liturgice, a fost realizată de către pr. Dumitru Ciobanu din Iași, iar icoanele care împodobesc iconostasul sunt pictate de Gheorghe Ciubotaru. Pictura a fost realizată în tehnica freso, între anii 2005-2012, de către pr. Dorin Crengăniș, sub îndrumarea profesorului Dimitrie Gavrilean. Toate aceste lucrări au fost făcute sub îndrumare preotului paroh Florin Prisacariu, prin osteneala și dăruirea credincioșilor din Parohia Todirel, prin jertfa familiei Constantin și Dorina Arnăutu, și prin contribuția altor donatori și binefăcători.
Vă invităm să accesați și: