Sute de nemțeni au luat parte în această duminică la slujba de resfințire a bisericii din Bălțătești, precum și la Sfânta Liturghie săvârșită de PS Nichifor Botoșăneanul. Potrivit tradiției, după ce zidurile, Sfânta Masă și pictura interioară au fost binecuvântate prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, credincioșii au așteptat la rând pentru a intra în Sfântul Altar și pentru a se închina la Sfântul Prestol, masă ce simbolizează Mormântul Domnului Hristos.
În continuare, Preasfinția Sa a sfințit Altarul de vară închinat Maicii Domnului și Sfântului Ierarh Spiridon și a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Evanghelismos” din Piatra Neamț, dirijat de Ciprian Ceai.
În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop le-a vorbit celor prezenți despre importanța sfințirii unui sfânt locaș:
S-a înțeles ca sfințirea bisericii să se facă atunci când s-a isprăvit pentru prima oară, și resfințindu-se atunci când s-au săvârșit lucrări mari, lucrări de amploare, precum s-au săvârșit la această biserică în ultimii ani. Slujba de astăzi pecetluiește o lucrare de înnoire pe care Dumnezeu a binecuvântat-o prin slujba pe care am săvârșit-o împreună, rugându-ne împreună. Ca precum odinioară, Templul lui Solomon s-a umplut de nor, astfel și astăzi, lucrarea curățitoare a Duhului Sfânt să rămână statornică în această biserică. Atunci când veți intra și veți aduce rugăciunea dumneavoastră către Dumnezeu, să simțiți întâlnirea reală cu Domnul, pentru că în viața noastră, în Biserică, suntem chemați să înțelegem că ne putem întâlni deplin cu Dumnezeu, îl putem cunoaște, iar Domnul lucrează în viața noastră.
În continuare, după ce părintele protopop Nicolae Axentioi a dat citire unui exemplar al hrisovului de sfințire, act ce atestă sfințirea bisericii și se așază în piciorul sfintei mese, părintele paroh Ioan Duma și părintele profesor Gheorghe Chihaia, fostul paroh al comunității, au fost răsplătiți pentru jertfa lor cu distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”. De asemenea, familia Vasile și Doina Ciudin au primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei aceeași distincție. Totodată, binefăcătorilor parohiei li s-au înmânat diplome de vrednicie.
Când resfințirea bisericii împlinește întreaga osteneală, care s-a depus în peste cei 8 ani de când sunt aici paroh, și în peste cei 42 de ani de slujire preoțească ai părintelui profesor Gheorghe Chihaia, s-au realizat multe lucruri la care nu ne-am așteptat, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, al sfinților și al credincioșilor, toate s-au desăvârșit. Pentru toate acestea, trebuie să Îi mulțumim lui Dumnezeu și dumneavoastră, celor prezenți, cei ce sunteți adevărații ctitori ai bisericii. Locașul acesta nu este nou, ci are o istorie de 150 de ani, când prin jertfa înaintașilor noștri s-a ridicat cu mult efort, începând cu anul 1872. S-au făcut multe lucrări de-a lungul timpului, în vremuri mult mai dificile și mai potrivnice decât astăzi, de aceea noi nu trebuie să îi uităm pe cei de ieri, care ne-au lăsat această biserică și care, până acum, s-au rugat multe generații și s-au mântuit prin lucrarea sfințitoare a harului dumnezeiesc, a afirmat în cuvântul său de mulțumire părintele paroh Ioan Duma.
La final, clericii au săvârșit o slujbă de pomenire pentru sufletele ctitorilor și credincioșilor parohiei care au trecut la Domnul de-a lungul timpului.
Hrisovul de sfințire
Biserica din Bălțătești, ridicată între anii 1872-1879, prin contribuția enoriașilor, pe un teren donat de familia Toader Nițoaia și moșierul Alexandru Caliman, a fost realizată din piatră și cărămidă, după planul Mănăstirii Horaița, făcut de starețul de atunci Ermoghin Vlasie. Sfințirea a avut loc în anul 1879.
Aceasta n-a fost singura biserică din localitate ci, așa cum arată documentele istorice, sunt menționate încă alte două biserici anterioare acesteia, prima atestare istorică a unui lăcaș pe aceste meleaguri fiind făcută în anul 1665, amintindu-se de preotul Grigorie din Mânjești (vechea vatră a satului Bălțătești). O altă veche biserică a fost situată pe dealul școlii, lângă Conacul Cantacuzinilor, dar care a ars și astfel s-a ridicat actuala biserică parohială.
Acest locaș de cult a mai fost supus de-a lungul timpului lucrărilor de restaurare și reparații, prin grija și osteneala preoților care au păstorit comunitatea: preotul Gavril Enăchescu, preotul Anton Diaconița, preotul profesor Gheorghe Chihaia și preotul Gheorghe Astanei (2005-2012).
După lucrările de restaurare realizate între 1980-1990, în luna iunie a anului 1990, biserica a fost sfințită de către Preasfințitul Părinte Calinic, pe atunci, locțiitor de Episcop al Argeșului și Muscelului.
Între anii 2014-2022 s-au întreprins noi lucrări de restaurare la biserică precum și la întregul complex parohial, format din casa de prăznuire, casa parohială și camera mortuară: rezidirea Sfintei Mese și pardosirea Sfântului Altar cu marmură, spălarea picturii, placarea cu piatră fasonată a temeliei bisericii și a treptelor de acces, restaurarea pridvorului și a veșmântarului, repararea și vopsirea acoperișului, văruirea pereților exteriori ai bisericii și refacerea instalației electrice, precum și înzestrarea locașului de cult cu mobilier nou, veșminte, icoane, obiecte de cult.
La casa de prăznuire s-a schimbat acoperișul și tâmplăria, s-a refăcut interiorul, ridicându-se o cameră la mansardă pentru a servi ca birou parohial și bibliotecă, s-a dotat cu mobilier nou, cu veselă și cu o centrală termică pe lemne.
La casa parohială s-au realizat lucrări de reparații capitale, începând cu schimbarea acoperișului și a tâmplăriei și până la zugrăvirea interiorului și exteriorului. Între anii 2021-2022 a fost ridicat un Altar de vară închinat Maicii Domnului și Sfântului Ierarh Spiridon.