La începutul lunii februarie a fost publicată „Programa catehetică pentru anul 2017”. Lucrarea, aprobată în Permanenţa Consiliului Eparhial, este tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi se adresează în special preoţilor, fiind un îndrumar util în desfăşurarea activităţilor catehetice din parohii.
Noutatea acestei programe constă în faptul că primele 7 teme se raportează la tematica Anului omagial și comemorativ, în timp ce ultimele trei, gândite într-un set de cateheze pentru perioada 2017–2020, privesc relaţia omului cu Dumnezeu, cu sine și cu aproapele. Tematica propusă se adresează tuturor credincioşilor, urmând ca fiecare preot în parte să adapteze conţinutul catehezelor în funcţie de particularităţile de vârstă ale grupului de cateheză. De asemenea, lucrarea oferă sugestii pentru conţinut, îndrumări practice, o bibliografie accesibilă, dar şi sfaturi pentru susţinerea şi organizarea unei cateheze..
Cele 10 teme propuse sunt: 1. Ce este icoana?; 2. Rolul icoanei în cultul ortodox; 3. Icoana în viaţa creştinului ortodox; 4. De ce nu este icoana chip cioplit?; 5. Patriarhul Justinian Marina; 6. Mărturisirea credinţei ortodoxe în vremuri de prigoană; 7. Chipuri de mărturisitori creştini ortodocşi în perioada comunistă; 8. Cum ne pregătim pentru primirea Sfintelor Taine şi ierurgii; 9. Viaţa duhovnicească şi cum o putem dobândi; 10. Parohia – familia cea mare.
Coordonatorul lucrării, pr. dr. Bogdan Racu, afirmă în introducerea acesteia: „Programa catehetică pentru parohii pentru anul 2017 este al patrulea instrument de acest fel pus la îndemâna preoților, după cele din anii 2014, 2015 și 2016. Ea reprezintă efortul unei echipe de lucru formată din responsabilii cu cateheza de la protopopiatele Arhiepiscopiei Iașilor, sub coordonarea inspectorului eparhial pentru învățământ și cateheză, și este totodată rodul experiențelor catehetice acumulate în cadrul catehezelor susținute la parohie și la catehezele demonstrative care au loc anual în cadrul fiecărui cerc pastoral.”
Ca și calendar al activităților, preoții vor susține catehezele pe tot parcursul anului 2017, parcurgând primele 5 teme până la 31 iulie, iar următoarele 5 teme până pe 17 decembrie. Cele mai bune cateheze vor fi promovate ca modele de bună practică în cercurile misionare, ședințele de protopopiat și în materialele Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. ((Preot Marius-Ionuţ Tabarcea)