„Atunci când viața noastră înseamnă doar atenție la agonisitele pe care le putem avea, ratăm întâlnirea cu Dumnezeu”

Arhiepiscopia Iașilor Noiembrie 19, 2023   Autor: Flavius Popa

Zeci de ieșeni, tineri și studenți, s-au întâlnit în această dimineață cu ierarhul în rugăciune, ascultând cuvântul de învățătură și împărtășindu-se cu Sfintele Taine, la Biserica „Sfânta Parascheva” – Metocul Maicilor, din zona centrală a orașului.

Alături de Părintele Episcop-vicar au mai slujit părintele Andrei Atudori, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, și  părintele slujitor Mihai Doru Barna.

În predica sa, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a explicat Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, citită din Sfânta Evanghelie după Luca, arătând totodată că omul trebuie să prețuiască darurile pe care le-a primit de la Dumnezeu:

A fi bogat și a-ți aduna avuția înseamnă o înțelegere de chivernisire și de hărnicie. Sunt bogați care își pot risipi toate cele agonisite în scurt timp, precum o făcuse fiul risipitor. A fi atent la cele ce ți le-a dăruit Domnul în această viață înseamnă a prețui bogăția și lucrarea pe care Domnul ți-a pus-o înainte, a învăța să fii cinstitor față de ea. Dar atunci când viața noastră înseamnă doar atenție la agonisitele pe care le putem avea, fie intelectuale, fie materiale, fie cinstirea acestei lumi, atunci riscăm să pierdem și să ratăm întâlnirea cu Dumnezeul cel Viu. Fie nepăsători, fie cârtind și fiind frustrați în sărăcia noastră, materială sau intelectuală față de alții, și pizmuind-o pe a celorlalți, căutăm să ne lărgim cât mai mult aceste agonisite, îndreptățindu-ne astfel lipsa de hărnicie în a dobândi încă de aici cunoașterea adevărată a Dumnezeului celui viu. Fiecare zi în care nu am fost atenți să înțelegem Taina lui Dumnezeu cu noi înșine, fiecare zi în care nu am fost atenți a-L chema pe Domnul în viața noastră are nevoie de pocăință, are nevoie de înțelegere că a fost zi ratată, că a fost zi în care nu am înțeles rostul vieții noastre.

La finalul slujbei, credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Hristos, și au fost binecuvântați de ierarh.

Lăcașul de cult este situat în centrul municipiului Iași, pe str. Pasajul Maxim Gorki, nr. 1, în spațiul dintre Bulevardul Independenței și strada Alexandru Lăpușneanu, lângă fosta reședință domnească a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (astăzi Muzeul Unirii din Iași). Biserica poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Numele de „Metocul Maicilor” provine de la faptul că, în 1803, mitropolitul Veniamin Costachi, cu prilejul înființării seminarului teologic la Socola, aduce de acolo câteva monahii care au locuit în chiliile care s-au ridicat în jurul sfântului locaș. 

La data de 01 februarie 2015, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, biserica devine paraclis mitropolitan, reprezentând de atunci și locul de întâlnire pentru mulți tineri și studenți din oraș. Aceste întrevederi au forme variate: de la agapele de după oficierea Sfintei Liturghii, slujbele din programul săptămânal și repetițiile pentru cor, până la conferințele cu diferiți invitați, cateheze și reuniuni ale copiilor, tinerilor și organizatorilor taberelor creștine din Arhiepiscopia Iașilor.

Vă invităm să accesați și:

(Video) PS Nichifor Botoșăneanul: „Fiecare cuvânt al Domnului este cu putere multă”

(Video) Slujbă arhierească la Paraclisul mitropolitan Metocul Maicilor din Iași

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri