Atelierele au avut scopul de a fi o pregustare a sesiunilor Simpozionului. Acestea au avut ca obiective să descopere învelișuri de cunoaștere de la interior spre exterior sau viceversa ale temei simpozionului de anul acesta și să familiarizeze publicul liceal/seminarial cu conceptele și studiile ce vor fi discutate în cadrul simpozionului.
Invitații au avut libertatea de a alege tema atelierului și au avut alături un profesor coordonator din cadrul liceului/seminarului. Atelierele s-au desfășurat în mediul online.
-
Părintele arhid. lect. univ. dr. Sorin Mihalache, alături de prof. Insp. Denisia Mănoiu și prof. dr. Calistru Elena a susținut atelierul Inteligența spirituală. Despre ultima provocare a dezvoltării personale și posibila contribuție a spiritualității creștine la Colegiul Național C. Negruzzi și la Colegiul Național din Iași.
-
Dl. Sever Voinescu, alături de prof. Pleșca Daniela a susținut atelierul Inteligența spirituală. A avea și a nu avea. Banii și credința în România de azi la Colegiul Național M. Eminescu.
-
Conf. univ. dr. Iulian Damian, alături de pr. prof. Bogdan Anistoroaei, a susținut atelierul O lume fără religie? Toyota sfințește mașinile și jihadiștii pun bombe la Liceul Varlaam din Iași.
-
Pr. cons. Constantin Sturzu, alături de prof. Irina Zaharia, a susținut atelierul Despre dragoste, numai de bine? la Liceul Pedagogic din Iași.
-
Pr. conf. univ. dr. Dan Sandu, alături de Pr. prof. Constantin Simiraș a susținut atelierul Frumusețile Ortodoxiei. Un pașaport spre sfințenie? la Seminarul Teologic Ortodox din Iași.
-
Pr. lect. univ. dr. Paul Cezar Hârlăoanu, alături de pr. prof. Vîntu Iulian, a susținut atelierul Sfânta Scriptură în viziunea omului modern: între inspirație și cancan la Liceul Teologic Ortodox din Agapia.
-
Pr. lect. univ. dr. Cătălin Vatamanu, alături de pr. prof. dr. Pijin Marius a susținut atelierul Priorități vechi în contexte noi. Studiul biblic în modernitate la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Botoșani.
-
Pr. lect. univ. dr. Emilian Roman, alături de pr. prof. Cojan Dan Ovidiu, a susținut atelierul Libertatea religioasa la Liceul Teologic Ortodox din Piatra Neamț.
-
Asist. univ. dr. Alexandru Prelipcean, alături de pr. prof. dir. Chichioacă Petru Georgel, a susținut atelierul Interpretarea sinaxarelor ca suport pentru studiul patristic la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi.
-
Pr. Lucian Filip, alături de prof. Gălușcă Mirel, a susținut atelierul Ortodoxia din modernitatea Pr. Dumitru Stăniloae la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț.
Participanții la ateliere ne-au transmis următoarele mărturii:
Pentru început, mulțumesc pentru posibilitatea de a participa la atelierul susținut de Dl. Iulian Damian. Mi-a plăcut totul și l-am ascultat cu mare plăcere pe profesor, deoarece probabil după cum ați observat deja sunt interesată de acest subiect. Îndeosebi mi-a plăcut maniera abordată, prin care dumnealui ne-a pus să problematizăm și să trecem cele discutate prin filtrul propriei conștiințe fără să ne ofere răspunsuri directe, ci abia după o reflectare. Un lucru cu care am rămas în urma atelierului este cel mai probabil cel cu gena religioasă, lucru pe care nu îl știam și m-a invitat la o introspecție.☺ (Vrabie Ana, Liceul Varlaam)
Am trăit o experiență intensă, memorabilă, plină de informații noi, prezentate într-un mod interactiv și care îmi dau imboldul să-mi lărgesc orizontul. Întrebările au fost stimulative și ingenioase, răspunsurile edificatoare iar cele două ore trăite la intensitate maximă ne-au făcut să ne detașăm de perioadă pandemică pe care o traversăm. (Răzvan Sonea, Colegiul Național Iași)
Atelierul a prilejuit o oportunitate pentru elevii noștri de a înțelege mai bine lumea în care trăim și provocările cu care vine această lume nouă, într-o perpetuă înnoire și se pare, într-o vădită uitare a lui Dumnezeu și o devalorizare tocmai a lucrurilor care au ecou în veșnicie. Tema atelierului a fost „Despre iubire, numai de bine?” susținută de părintele consilier Constantin Sturzu care le-a vorbit tinerilor despre iubirea desăvârșită, iubirea interesată ori cea mundană, totul într-o manieră filosofico –teologică, producând acele crampe ale gândirii în rândul participanților, chemați astfel la o introspecție menită să le dezvăluie mai mult despre propria persoană (acel frumos „exercițiu” de cercetare a sinelui : „Dragostea îndelung-rabdă” – „Eu îndelung-rabd?” ) și să îi apropie de Dumnezeu. Cu mulțumiri adresate organizatorilor și tuturor celor implicați în buna desfășurare a acestei întâlniri, așteptăm cu interes și alte acțiuni asemănătoare”. (Profesor Irina Zaharia, Colegiul Pedagogic „V. Lupu”)
Așteptăm cu nerăbdare următoarea ediție a atelierelor pentru a duce mai departe această lucrare de interacțiune între profesorii universitari și elevii din licee și seminarii.