În cadrul atelierului susţinut de Tudorel Rusu, redactor la „Ziarul Lumina” - Ediţia de Moldova și la Portalul Doxologia, preoţii prezenţi au aflat care sunt genurile şi speciile jurnalistice, care sunt funcţiile presei, care este publicul-ţintă, ce poate fi o ştire, cum se scrie o ştire sau o relatare, care sunt legile proximităţii, cum se pune un titlu, ce fotografii pot fi folosite într-o ştire etc. Atelierul, ce a durat mai bine de două ore, s-a încheiat cu mai multe discuţii şi exerciţii practice.
„Consider această întâlnire ca fiind una foarte importantă pentru formarea şi dezvoltarea noastră profesională. Pentru a ne putea face datoria ca preoţi este nevoie de multă rugăciune şi de o continuă formare în lucrarea pastoral-misionară. Ca unul care lucrează în cadrul Sectorului de misiune, consider că am nevoie eu însumi de o consistentă pregătire formativă. Mă străduiesc să acumulez pentru a putea oferi şi eu la rândul meu. Întâlniri de felul acesta sunt necesare tuturor preoţilor Arhiepiscopiei Iaşilor şi am în vedere ca, la nivel de protopopiat, să organizez traininguri de formare nu doar pentru preşedinţii de Cercuri misionare, ci pentru cât mai mulţi preoţi din zona Paşcani. Am aflat lucruri interesante şi mă voi strădui să le pun în practică. În calitate de organizator al întâlnirii, am avut marea bucurie să fiu gazda părintelui arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune, a părintelui inspector Bogdan Frăsilă, a jurnalistului Tudorel Rusu de la «Ziarul Lumina» şi a fraţilor mei preoţi misionari ai mai multor protopopiate din Arhiepiscopia Iaşilor”, a declarat părintele Dan Turcu, paroh la Hândreşti şi misionar protopopesc la Protopopiatul Paşcani.
„Întâlnirea s-a înscris în programul de formare a echipei de misionari protopopeşti, accentuându-se, în mod special, aspecte privind mediatizarea corectă a evenimentelor religioase şi culturale pe care le vom desfăşura la nivelul fiecărui protopopiat din arhiepiscopia noastră. Am reţinut că pentru semnatarul unui articol din presa scrisă este extrem de important să cunoască şi să deosebească genurile publicistice şi, mai mult decât atât, să respecte caracteristicile sau normele impuse de sistemul mediatic ale fiecărui gen în parte. De asemenea, de mare însemnătate este să se ţină seamă de publicul căruia i se adresează, publicul ţintă, astfel încât informaţia să răspundă aşteptărilor acestuia”, a adăugat pr. Ceobanu Petru, misionar protopopesc la Protopopiatul Hârlău.
Despre obiectivele întâlnirii misionarilor protopopeşti, părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor, a declarat: „Întâlnirea misionarilor protopopeşti, ce a avut drept scop învăţarea câtorva noţiuni necesare redactării unei ştiri sau a unui articol de opinie, a fost binevenită. Cuvântul scris este una din modalităţile de a împărtăşi o experienţă reuşită, de a face cunoscută o lucrare frumoasă a Bisericii ce poate deveni sursă de inspiraţie pentru credincioşi, dar şi pentru alţi preoţi”.
În cadrul întâlnirii s-au discutat şi aspecte privind valorile, misiunea şi viziunea activităţii misionarilor protopopeşti din Arhiepiscopia Iaşilor, precum şi stabilirea unor strategii de popularizare şi promovare în rândul credincioşilor şi preoţilor a Referendumului pentru familie.