Din 2014 şi până în prezent s-au susţinut, în cadrul cercurilor pastorale, 99 de cateheze în Protopopiatul Piatra-Neamţ şi 33 în Protopopiatul Roznov, cu menţiunea că în anul 2020 bunul mers al organizării şi desfăşurării acestor cateheze a fost perturbat de restricţiile și recomandările guvernamentale.
Cursul de formare catehetică a fost organizat în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” de către părintele Bogdan Racu, inspector pentru Învăţământ şi Cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, părintele Ştefan Zaharia şi părintele Camelian Liviu Gurbet, coordonatorii birourilor pentru cateheză din cele două protopopiate participante, prin buna voinţa şi cu găzduirea părintelui paroh Valentin Tofan, Protopop de Piatra-Neamţ.
După momentul rugăciunii de început, grupul a parcurs o serie de activităţi care contribuie la formarea unor abilităţi de comunicare a învăţăturii de credinţă în cadrul catehezelor parohiale.
Părintele inspector eparhial a prezentat una dintre etapele unei cateheze şi anume „Pregătirea aperceptivă”, ca preambul al întâlnirii şi mod efectiv de lucru în activitatea catehetică. Preoţii şi-au exprimat aşteptările de la acest eveniment şi au relevat principalele cerinţe ale actului catehetic observat în propriile parohii sau din alte contexte recente. Au fost dezbătute în grupe şi prezentate în plen cele mai cunoscute apropieri şi diferenţe dintre o cateheză şi o predică, o cateheză şi o omilie, o cateheză şi un moment catehetic. După trecerea în revistă de către părintele Camelian Liviu Gurbet a conceptului, etapelor şi a modului de organizare a catehezei, părintele Ştefan Zaharia a susţinut o sesiune interactivă despre analiza, motivaţia şi desfăşurarea activităţilor catehetice parohiale.
Spre finalul cursului, părintele inspector a prezentat cel mai recent ghid catehetic publicat la Editura Doxologia în 2019, volumul „Cuvântul lui Hristos să locuiască întru voi cu bogăție!”, pe care l-a oferit tuturor celor prezenţi, şi a trecut în revistă alegerile preoţilor pentru titlul, scopul şi rezultatele scontate în urma catehezelor demonstrative pe care le vor susţine clericii în acest an. Participanţii au fost motivaţi să îşi invite colegii la cateheza pe care o vor susţine, evidenţiind principalele idei de organizare şi implementare a tematicilor pe care le propun, observând totodată care sunt cele mai stringente teme pe care comunităţile parohiale doresc să le parcurgă în procesul de descoperire, învăţare şi creştere duhovnicească.
Participanţii au avut posibilitatea, în scurtele pauze ale întâlnirii, să răsfoiască şi să descopere o serie de cărţi, afişe, materiale catehetice şi foi parohiale care pot constitui fundamente pentru activitatea catehetică, editate de Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor, de câteva parohii nemţene dar şi titluri bibliografice de renume naţional şi internaţional.
Mărturii şi impresii ale participanţilor
Preot Sabin Foca, Parohia Ştefan cel Mare I: „Privind în ansamblu pastoraţia actuală, un curs de formare catehetică poate fi un punct de pornire în modul în care dorim să parcurgem cu credincioşii temele fundamentale legate de învăţătura de credinţă a Biserici Ortodoxe. În adâncul problemei, normele catehetice şi trăirea credinţei se întrepătrund astfel încât pornind de la un curs catehetic să înţelegi cum şi ce voi proiecta şi desfăşura în parohie pentru o împreună creştere duhovnicească”.
Preot Andrei Lascu, Parohia Conţeşti: „Este necesar să observăm rolul descoperirii şi cuprinderii învăţăturii de credinţă în cele mai dificile perioade, aşa cum a fost şi încă este, la acest moment, viaţa creştinului. Întâlnirea cu ceilalţi preoţi şi cu formatorii noştri a constituit un moment de conştientizare a relevanţei unui program catehetic bine organizat, clădit pe necesităţile de cunoaştere ale credincioşilor şi pe adaptarea conţinutului catehezelor la nivelele lor de cunoaştere, de înţelegere şi de însuşire”.
Preot Valentin Tofan, Protopop de Piatra-Neamţ: „Apreciez implicarea părinţilor coordonatori de activitate catehetică din protopopiatul nostru şi din cel de la Roznov, coordonaţi de părintele inspector eparhial Bogdan Racu, şi am oferit suport acestui curs, cu nădejdea că binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan de a se desfăşura aceste activităţi, deja de opt ani, este spre folosul preoţilor implicaţi în susţinerea catehezelor demonstrative şi a credincioşilor din parohiile noastre. Există o frământare continuă în organizarea catehezei parohiale, pornind de la măsurarea nivelului de cunoaștere ale fundamentelor de credință a credincioşilor din parohiile noastre, şi trecând prin etapele fireşti ale unei pastoraţii clădite pe nevoile de cunoaştere ale enoriaşilor. Cateheza este mărturisirea credinţei, dar pentru a fi oglindită de trăirea credinței, şi nu doar o mărturisire declarativă, are nevoie de un cadru bine organizat şi de o conlucrare a implicării preotului, a interesului participanţilor şi a harului lui Dumnezeu”.
Preot Vasile Narcis Focşăneanu, Parohia Rediu: „Întâlnirea noastră a fost bine organizată, interesantă şi motivantă şi ea poate fi privită ca roade al experienţei celor care organizează astfel de cursuri şi ale colegilor preoţi care au împărtăşit din propriile situaţii pastorale. Acest curs oferă perspective în activitatea catehetică atât pentru cei care doresc un program constant cât şi pentru anumite contexte parohiale”.
Preot Gheorghe Bogdan Dumitrache, Parohia Luncaşi-Podoleni: „A fost o atmosferă frumoasă și am descoperit utilitatea întâlnirii între noi, cei care vom susține cateheze demonstrative, și cei care au mai susținut cu alte prilejuri cateheze, fie în mod organizat, fie ocazional. Este un moment important pentru misiunea mea preoţească şi pentru experienţa noastră comună”.
Preot Iulian Damian, Parohia Traian: „La acest curs am aflat lucruri noi şi edificatoare privind organizarea şi desfăşurarea catehezelor şi cred că un astfel de eveniment poate constitui un bun prilej de proiectare a unui program catehetic permanent în parohia noastră”.