La eveniment, delegațiile au defilat în fața publicului, într-o paradă a steagurilor. După această paradă, a avut loc un moment special: intonarea Imnului Național în prezența a 100 de voluntari care au format un „tricolor viu”.
A urmat o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, dar și reprezentanții autorităților locale și centrale au transmis apoi mesaje de bun venit tinerilor participanți.
„Primul gând de recunoștință merge către românii moldoveni din Bucovina de Nord, care, deși despărțiți de noi de aproape 250 de ani, văzându-i astăzi aici, ne bucurăm că suntem împreună și că Dumnezeu de sus și limba română de jos, după atâta vreme, i-au făcut să se simtă și ei moldoveni, iar noi să-i simțim, de asemenea, români din Bucovina de Nord. Al doilea gând, tot de gratitudine, merge către tinerii din Basarabia, despărțiți de noi de 206 ani, pe care-i simțim ca fiind ai noștri în totalitate. Și tot de un gând de gratitudine este vorba și în al treilea rând, gând pe care însă moldovenii din dreapta Prutului trebuie să-l arate către Dumnezeu pentru că au fost scutiți de înstrăinarea care i-a cuprins pe românii moldoveni din Moldova de Nord și Moldova de Răsărit și pentru că am avut șansa de a rămâne aici, integrați în România cea mare, unde-i așteptăm și pe ceilalți cărora le-am adresat primele două gânduri ”, a precizat Părintele Mitropolit.
Un alt moment important a fost Concertul de muzică corală susținut de Ansamblul Floralia și de tinerii din ATOR și ASCOR Iași. Evenimentul s-a încheiat cu rostirea rugăciunilor de seară.
Sâmbătă dimineață, 25 august, tinerii de la ITOM vor participa la Sfânta Liturghie, în bisericile arondate (Buna Vestire, Sfinții 40 de Mucenici, Toma Cozma, Sfântul Nicolae Copou, Sfânta Cuvioasă Parascheva), după care vor începe atelierele pregătite pentru această zi a evenimentului.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova, aflată la prima ediție, reunește la Iași 1600 de tineri. Timp de trei zile, participanții vor beneficia de un program complex cu manifestări culturale (vizitarea orașului, Traseul Iașul în primul război mondial), artistice (concert public de muzică folk și de muzică populară), educative (conferința susținută de Dan Puric, ateliere de lucru în liceele partenere). Întregul eveniment va avea tema „Unitatea – izvor de putere și înțelepciune pentru tineri. Despre valorile care unesc un neam”.
Evenimentul este organizat de către Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași, și Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Iași.