Zeci de persoane de pe ambele părți ale Prutului, elevi și studenți, tineri și vârstnici, militari în rezervă și în termen, cu flori și drapele în mâini, au luat parte la manifestările dedicate împlinirii a 105 ani de la reunificarea teritoriului istoric dintre Prut și Nistru cu Țara Mamă. Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România pentru a forma „România Mare”. Evenimentul aniversar a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite pe un podium amenajat în curtea ansamblului parohial. Răspunsurile la strană au fost oferite de membrii Grupului psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași, dirijat de ipod. Ioan Dulgheriu.
În cuvântarea sa, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a evocat personalitatea celui care a prezidat Sfatul Țării din 1918:
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie este taina unității prin excelență. Membrii comunității se adună în jurul Sfântului Potir, în care se află Împărăția lui Dumnezeu, Trupul și Sângele Domnului Hristos. Această sfântă adunare, împlinită în jurul Sfântului Potir din Sfânta Liturghie devine Euharistie, adică mulțumire adusă lui Dumnezeu, căci „este atât de bine și atât de frumos să locuiască frații împreună”. Păstrând proporțiile, și pe plan uman, același lucru se întâmplă când oamenii mulți sau puțini la număr se adună în jurul unei persoane alese, în jurul unui eveniment de seamă, în jurul unui deziderat. Persoana în jurul căreia ne adunăm astăzi este personalitatea de excepție a Președintelui Sfatului Țării, Ion C. Inculeț. Marea unire a Basarabiei cu Țara Mamă împlinită în ziua de grație 27 martie 1918, acum 105 ani, iar dezideratul se numește nădejdea întru repetarea acelei zilei de grație ca să se împlinească năzuințele cele mai de seamă ale neamului nostru, năzuințe exprimate atât de adânc și de înălțător de marele Eminescu, care a spus că „în Basarabia subzistă chiar existența neamului românesc”.
În continuare, clericii au săvârșit o slujbă de pomenire pentru sufletele celor care au realizat reunificarea Moldovei. Parastasul a fost oficiat atât pe podium, precum și la mormântul din incinta ctitoriei lui Ion C. Inculeț, Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”.
La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a felicitat pe militarii Asociației „Forța Veteranilor de Război” din Republica Moldova, membri ai Batalionului 3 Ialoveni, care au apărat teritoriul Basarabiei în primăvara anului 1992, în timpul conflictului din Transnistria. Cu această ocazie, comandantul batalionului, precum și veteranii prezenți la eveniment, au primit din partea chiriarhului distincții și exemplare ale Sfintei Scripturi.
Ca în fiecare an, după alocuțiunile rostite de autorități și invitați, dar și după momentul artistic pregătit de Corul Marii Uniri al Ateneului Național din Iași, militarii de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” au depus în numele reprezentanților oficialităților prezente, coroane de flori la bustul semnatarului Unirii, aflat în curtea bisericii.
„De azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa, România”
Pe 27 martie, Sfatul Țării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declarația Sfatului Țării menționând că: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa, România”.
Pentru Unirea Basarabiei cu România au votat 86 membri ai Sfatului Țării, au fost 3 voturi contra și 36 abțineri. În numele Sfatului Țării, Declarația Unirii a fost semnată de Ion Inculeț, președinte, Pantelimon Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretarul Sfatului Țării.
Vă invităm să accesați și:
(Video) S-au împlinit 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România