La evenimentul de prezentare au fost prezenți reprezentanți ai principalelor instituții organizatorice: Arhiepiscopia Iașilor, ASCOR și ATOR Iași, Primăria Municipiului Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. De asemenea au participat numeroși tineri, mulți dintre ei voluntari în cadrul proiectului ITO 2017.
O prezentare detaliată a ceea ce se va întâmpla în toamnă la Iași, când sunt așteptați 7000 de tineri ortodocși din întreaga lume, a fost făcută de Gabriela Pipirig, Gabriela Pipirig, șef Departament Tineret, Arhiepiscopia Iașilor: „Ne propunem ca timp de patru zile să creăm cadrul în care tinerii să găsească în Biserică modele autentice, să găsească în societate valorile adevărate și să găsească în jurul lor prieteni sinceri, cu ajutorul cărora să iasă dintr-o anumită izolare. În același timp, participanții vor avea ocazia să pună bazele unor prietenii durabile cu tineri ortodocși atât din România, dar și din străinătate, fiindcă așteptăm la eveniment peste 1000 de tineri din străinătate”.
„Iașul reprezintă o moștenire frumoasă, pe care suntem chemați să o creștem, să o înmulțim și apoi să o dăruim mai departe. ITO Iași 2017 este un prilej de a prezenta orașul nostru celor care vor veni timp de câteva zile în ospeție. Tema propusă pentru această întâlnire este «Tânărul în căutarea Libertății», participanții și organizatorii având șansa și ocazia să înțeleagă ce este libertatea, ce presupune acesta, în ce măsură a fi liber este un risc, dacă merită să ne asumăm acest risc. Tinerii foarte adesea spun că sunt liberi, înțelegând cei mai mulți prin acesta că pot face tot ce vor. Cu toate acestea, observăm că este foarte greu pentru un tânăr să-și aleagă calea în viață. Numai ajutat de familie, de Școală, de Biserică,tânărul va putea avea reperele necesare pentru a se orienta și pentru a alege ceea ce este mai bine pentru el”, a adăugat părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilier în cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor.
„Sunt foarte mulți tineri care doresc să fie împreună și în ograda Bisericii”
La evenimentul de joi a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a făcut referire la așteptările unei asemenea întâlniri de anvergură a tinerilor ortodocși din întreaga lume: „Nădăjduiesc că întâlnirea ITO din toamna acestui an va aduce cu sine și mesajul că sunt foarte mulți tineri care doresc să fie împreună și în ograda Bisericii. Acești tineri sunt prezenți nu doar la slujbele Bisericii; Biserica noastră nu se oprește doar la zidurile locașurilor de cult, ci trece dincolo de acestea, încercând să-l ajute pe tânăr să-L găsească, să-L regăsească, să-L descopere pe Hristos Domnul și, în același timp, săl ajute pe acesta să fie împreună cu ceilalți. Sper că întâlnirea noastră va împlini, pe lângă alte deziderate, și mesajul că există tineri care doresc să-și trăiască libertatea, entuziasmul, capacitatea de a lupta pentru viață, sub oblăduirea Sfintei Biserici, în numele Domnului nostru Iisus Hristos. Dacă întâlnirea noastră va oferi aceste sentimente celor 7000 de tineri, cred că ea își va atinge scopul”.
A fost lansat site-ul www.ito2017.ro
Pe lângă prezentarea conceptului evenimentului și a partenerilor principali, a avut loc și prezentarea, de către d-l Bogdan Zamfirescu, directorul Departamentului Media și Comunicații al Arhiepiscopiei Iașilor a site-ul oficial www.ito2017.ro, lansat de Doxologia Media cu sprijinul Mitropoliei Moldovei. Acesta este disponibil în limbile română și engleză și oferă informații cu privire la programul evenimentului și condițiile de participare, precum și informații utile pentru cei ce vor să devină voluntari. Totodată, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși este promovată și prin intermediul rețelelor de socializare: Facebook, Youtube, Twitter, Instagram.
Evenimentul ITO 2017 se încadrează în seria evenimentelor organizate la Baia Mare în 2013 și 2014, Cluj 2015 și București 2016 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. ITO 2017 este organizat de Arhiepiscopia Iașilor prin Departamentul de Tineret și Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) Iași și va avea tema „Tânărul în căutarea Libertății”. La evenimentul din această toamnă sunt așteptați 7000 de tineri ortodocși din România, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Franța, Germania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Elveția, Turcia, Iordania, Siria, dar și de pe continentul african. De asemenea, 550 de tineri vor fi implicați în acest proiect ca voluntari.
Scopul întâlnirii este crearea cadrului în care tinerii să poată găsi modele și trăi experiențe formatoare care să-i apropie de Biserică prin împărtășirea valorilor creștin-ortodoxe și încurajarea dialogului dintre grupurile de tineret din țară și străinătate.
Programul ITP 2017 va fi unul complex, cu numeroase manifestări culturale (vizitarea muzeelor şi a obiectivelor culturale ale oraşului, vernisarea de expoziţii: foto, grafică, iconografie, sculptură, Sfânta Liturghie în aer liber), artistice (concert public de muzică uşoară, de muzică folk, respectiv de muzică populară), educative (conferințe, dezbateri de grup, prezentări tematice diverse, workshop-uri tematice stradale, lansări de carte), ecologice (vizite tematice în Grădina Botanică, activităţi specifice de descoperire a florei, biodiversitate) şi interactive (film în aer liber, spectacol de muzică folk pentru tineri amatori, spectacol de teatru de tineret, dansuri populare, ateliere publice, marșul tinereţii) precum și activități de promovare a spiritualității şi tradiţiilor specifice poporului nostru.
Pentru informații legate de eveniment, persoana de contact este Gabriela Pipirig, Șef Departament Tineret, Arhiepiscopia Iașilor, tel. 0757643611, email:contact@ito2017.ro.